Duboko dirnuta globalnim promjenama i transformacijama svijeta u kojem živimo, Belma Tvico kroz kolekciju za jesen i zimu 2021/2022. godine šalje poruku o eri mode kojoj mora doći kraj.

Možda je melanholija u njenim kreacijama element privlačnosti.

Daleko ispod slojeva ženstvenosti i nježnosti svojih kreacija, ovog puta nam nudi drugačiji pogled na modni svijet.

Iz dubine svog kreativnog bića, uvodi nas u svoju realnost - onu u kojoj se svjetlo i mrak prepliću na površini tkanina koje je koristila da oblikuje jači konstrukt mode.

Nova kolekcija brenda Belma Tvico upravo govori o dualnosti: dualnosti u krojevima, bojama, obliku i prirodi same kolekcije.

Dizajnerica ovog puta drugačije percipira koncept kroja i oblika svojih kreacija. Njen jezgroviti stil fokusiran je na oblike koji grle žensko tijelo - guste, u prozirnim i neprozirnim materijalima, i načinu na koji koristi pismo Bosančice u maksimaliziranom stilu.

Belma Tvico svoju novu kolekciju otvara strogim krojevima: haljinama koje se transformiraju u kapute, klasičnim odijelima, izrezanim i urezanima detaljima na kreacijama, te blago naglašenim siluetama koje u fokus stavljaju suženi struk, čineći time formu svake od kreacija izuzetno ženstvenom.

Ovako uspostavljenom siluetom, Tvico se dotiče ženstvenosti iz drugog ugla predstavljajući nam haljine s printom ukrašene volanima, te elegantne crne komade poput provokativne suknje koja prati liniju tijela.

Kolekcija se razvija u istinsku noćnu čaroliju kroz seriju izduženih, crnih komada ukrašenih čipkom i šljokicama.

Paleta zagasito ružičaste, tamnocrvene, žad zelene, pastelno plave, bež i crne boje naglašava ukupni, melanholični osjećaj kolekcije.

Može li melanholija istovremeno biti i optimistična? Ova kolekcija je apsolutni dokaz da može, jer govori o modnoj dualnosti kroz objektiv hrabrog, novog svijeta.

Suptilni monohromni akcenat u kolekciji naglašen je mnogim nijansama zelene boje u kojima su sačinjena dva nova printa: postepeni tok rijeke koji nam nudi osjećaj igre akvarela na praznom slikarskom platnu i poetsko tumačenje naslijeđa dizajnerice: ideji kojoj Tvico ostaje odana unazad nekoliko sezona.

Nadahnut stećcima, pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar u svom opusu "Kameni Spavač" napisao je prekrasne pjesme.

Jedna od njih - Modra Rijeka - poslužila je kao inspiracija Tvico za vrijeme istraživanja univerzalnih pitanja kojih se Dizdar dotiče u svojoj poeziji: vrijednosti otpora, iako bi on mogao biti uzaludan; vjere, iako bi mogla biti iluzorna, te života, iako završava sa smrću.

I, tako njena modra rijeka teče kroz svilene tkanine, noseći u sebi sve nijanse specifične modne vizije.

Možda je najuzbudljiviji aspekt ove kolekcije vjera u budućnost koju Tvico gaji u svom biću. Suočena sa post-covid erom u modi, bila je izazvana da dizajnira kolekciju koja je savremena i zrela.

Žena za koju Tvico kreira je evoluirala uporedo sa njenim dizajnerskim kredom. Njen smisao za složenu konstrukciju očit je u svakoj kreaciji.

Mnogo truda je uloženo u kolažiranje različitih vrsta tkanina, krojeva i oblika kako bi u konačnici nastala kohezivna kolekcija.

Ove sezone, njen dizajn potrebno je sagledati iz više uglova jer često podrazumijeva skrivene poruke i značenja.

Kolekcija je istovremeno minimalistična i zapanjujuća. Kakva god bila njena unutrašnja motivacija, Belma Tvico se suočila sa novim izazovom predstavljajući kolekciju koja je dualna u svojoj prirodi, ali potpuno jednoobrazna u svojoj izvedbi.

Izvor: Faktor