navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Putovanja

O odmoru na Baliju svi maštaju: Posljednji raj na zemlji

O odmoru na Baliju svi maštaju. Ovo fascinatno ostrvo sa izobiljem riže, kokosovih palmi, kafe, kakaa, pamuka, duhana, pješčanih plaža, zavodljivih boja mora i nasmijanih ljudi nalazi se između Jave na zapadu i Lomboka.

Objavljeno: 11.02.2020. u 21:00
get url
text

Iza imena ostrva kriju se laskavi opisi poput "Jutro svijeta", "Ostrvo bogova" i "Posljednji raj na zemlji"... A da djeluje rajski pomaže mu odlična lokacija - smještena u predjelu Ekvatora sa stotinama kilometara dugim pješčanim plažama i velikim talasima.  Bali definitivno predstavlja mamac za sve hedoniste, ljubitelje prirode i ekstremnog sporta. U unutrašnjosti ostrva susrešćete se sa pješčanim poljima, riječnim brzacima, vulkanskim kraterima, pećinama i tropskim šumama u kojima živi oko 280 vrsta ptica čija pjesma, u kombinaciji sa mirisima ostrva, čini da se na Baliju stvarno osjećamo kao na ostrvu Bogova.

Bali je jedno od 17.508 ostrva koje pripadaju Republici Indoneziji. Prvi Evropljanin na Baliju bio je Holanđanin Hautman, koji je na Bali došao 1597. godine.

Većinski dio stanovništva na ostrvu čine indonežanski hinduisti koji inače predstavljaju manjinu u državi. Ovaj druželjubiv i prijatan narod, čija kalendarska godina broji samo 210 dana, živi za ceremonije i proslave. Ples je uvijek u centru dešavanja na ostrvu, ma šta se radilo - makar se i sahranjivalo!

Najljepše i turistima najomiljenije plaže, poput Padang Padanga, nalaze se na jugu ostrva. Ali, osim plaža, jug krije i popularne gradiće poput Kute i Legijana sa burnim noćnim životom za turiste, zatim Seminjaka prepunog raznovrsnih restorana i dizajniranih barova za one sa dubljim džepom, surferske "doline", Sanur za mirnije večeri kraj mora, zaliv predivnog zalaska sunca i ukusnih specijaliteta od morskih plodova u porodičnim restoranima, Džimbaran, i luksuzni kompleks Nusa Dua u koji možete da ušetate samo praveći se da tamo i odsijedate. Ali, to i nije toliko teško!

Svuda možete uživati u lokalnom pivu Bintang, kao i u lokalnim žestokim pićima, a ona uvezena izuzetno su skupa. Kao i svi, i Balinežani imaju svoju rakiju, Arak, koju prave od kokosa, pa je često možete naći i u poznatim, ali lokalno prilagođenim koktelima Bali libre i Arak atak! Za vinopije, tu je lokalno vino Hemets, kome cijena dostiže flašu dobrog italijanskog vina, ali ukus nažalost ne sliči napicima sa čuvene "čizme".

Sve to najbolje je jesti i piti u lokalnim, najčešće porodičnim kafanicama koje se popularno nazivaju "varung". Možda njihov izgled uvijek ne obećava, ali su zato ukus i cijene za svaku preporuku. Prijestonica Denpasar, glavni saobraćajni čvor, sa užurbanim turistima i lokalnim stanovništvom, drastično se razlikuje od ostalih mjesta na Baliju. I njega, kao i nažalost sve turističke centre na Baliju karakterišu velike gužve u kojima u špicu možete provesti i po nekoliko sati.

Nasuprot jugu, na sjeveru Balija nema gužvi. Turisti koji su tamo stigli dugo su tu i ostali, pa Bali smatraju svojom drugom kućom, potpuno se prilagodivši njihovom načinu života. Tu svi voze bicikle ili mopede kroz nestvarno zelenilo balinežanske prirode i ulice bez trotoara. Jedno od takvih mjesta je i ribarsko naselje Amed, sa čuvenom plažom od crnog pijeska. To je ujedno i popularna destinacija za ronioce, jer se može doći do japanskog broda "Liberty", potopljenog tokom Drugog svjetskog rata.

Preko 20.000 hramova našlo je svoje mjesto na Baliju, a koji svojom raskošnom hinduističkom arhitekturom, šarenim reljefnim elementima i zanosnim skulpturama dominiraju ostrvom.