Nutricionistica Paula Norris iz Engleske odlučila je razbiti, kako kaže, najsmješnije i najbizarnije mitove o hrani. Prema njenim riječima, pet je stvari koje čuje svakodnevno, a želi da u njih prestanemo vjerovati.

Prvi mit - kokosovo ulje je zdravo

Na instragramu je Paula napisala - "Kokosovo ulje nije zdravo, dokazano je da utječe na podizanje cjelokupnog holesterola i sastoji se od 80 posto zasićenih masnoća", te dodala kako nije opasno koliko masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi se trebalo pripaziti u kojoj se količini koristi.

Drugi mit - prehrana bez glutena je zdravija 

Proteklih godina stalno se govori o hrani bez glutena, ali Paula tvrdi da osim ako nemate dijagnozu celijakije, prehrana bez glutena nije dobra za vas.

- Takva vrsta prehrane uskraćuje prijeko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski, dodala je Norris.

Treći mit - ugljikohidrati debljaju

Od kad znate za sebe sigurno slušate kako su ugljikohidrati glavni krivac za nakupljanje kilograma i ako želite ostati mršavi morate ih izbjegavati. Ova nutricionistica smatra da nije problem u njima nego u nama koji jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Sve se može jesti ako se pazi na količinu.

Četvrti mit - grickalice su loše 

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbjegavati. Grickanje je dobro ako izaberete prave namirnice poput kuhanog jaja, maslaca od kikirikija ili jabuke. Ako grickate kako biste ugasili glad, grčki jogurt je dobar izbor.

Peti mit - kafa nije zdrava 

Ako ste nekad čuli ili pročitali kako je kafa loša za opseg struka i zube, razmislite bolje – naime, radi se o napitku punom antioksidansa koji štiti od razvoja mnogih bolesti.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog pritiska ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se da smanje dnevni unos kafe, no ne moraju je potpuno izbaciti.