Sve je više ljudi kojima se dijagnosticira dijabetes tip 2 ili preddijabetes. To stanje može uzrokovati puno boli, frustracije i osjećaj poraza.

Na sreću, puno je dostupnih lijekova i načina na koje se stanje može kontrolirati i pomoću kojih svakodnevica može biti puno ugodnija, piše eatthis.com.

Za osobe koje imaju dijabetes ili preddijabetes, kontrola šećera u krvi često je glavni fokus.

To se može postići kroz promjene koje uvedete u svakodnevicu, poput prehrane ili fizičke aktivnosti, ali i korištenja lijekova.

Prema riječima stručnjaka za nutricionizam i prehranu, najbolji doručak za sve koji žele šećer u krvi držati pod kontrolom je onaj koji sadrži namirnice s lako topivim vlaknima.

Zašto su nam potrebna vlakna?

Prema riječima nutricionistice Rachel Fine, unos topivih vlakana može pomoći pri kontroli šećera u krvi ujutro.

- Zobena kaša i doručak s cjelovitim žitaricama namirnice su koja sadrže takva vlakna, a ona kada se probavljaju stvaraju supstancu sličnu gelu koji putuje kroz probavni trakt i usporava apsorpciju šećera u krvotoku – pojašnjava Fine te dodaje kako je rezultat bolja kontrola šećera s umjerenim porastom glukoze i inzulina.

Dodajte proteine u doručku

Osim što je dakle važno za doručak pojesti i namirnice koje sadrže vlakna, nutricionisti savjetuju i proteine kao dobar dodatak takvom obroku.

Prema riječima nutricionistice Justine Chan, proteini su važan faktor snižavanja šećera u krvi.

- Kombinacija ova dva sastojka u doručku će vam sigurno pomoći pri kontroli šećera u krvi jer se nećete samo zasititi ugljikohidratima, a obrok će se polako probavljati.

Kada se probava usporeno odvija, šećer će postepeno ulaziti u krvotok i tako će biti i niži njegov nivo.

Ipak je važno imati na umu koji tip proteina jedete, a jedan je studija pokazala kako će biljni proteini pomoći pri snižavanju glukoze u krvi, dok će životinjski imati suprotan efekt i voditi do povišenih vrijednosti šećera u krvi, ali i voditi do toga da se povećavaju šanse da će se kod vas razviti dijabetes tip 2.

Šta možete dodati svom doručku?

Orasi sadrže važne nutrijente koji će ubrzati mršanje, a to su zdrave masnoće, proteini i vlakna koja će vas zasititi.

Porcija oraha sadrži četiri grama proteina, dva grama vlakana i 18 grama zdravih masnoća, od kojih su neke omega 3 masnoće koje djeluju protivupalno i povezane su s prevencijom pretilosti.

Šumsko voće je dobar izbor jer neće samo obroku dodati zanimljive boje i slatkoću nego se radi o odličnom izvoru vlakana koji će isto tako napuniti tijelo jakim antioksidansima biljnog podrijekla.

Šumsko voće ima nizak glikemijski indeks i dat će tijelu gorivo uz dodatnu dozu vlakana i nutrijenata koji pomažu kod kontrole kilograma.

Jedna mala porcija sadrži oko pet grama vlakana.

Chia sjemenke su čudesne sjemenke s iznimnim nutritivnim vrijednostima zbog čega su i, potpuno opravdano, jedna od najpoznatijih i najkorištenijih namirnica koje nose oznaku "superhrane".

Zbog njihovih iznimnih svojstava nutricionisti savjetuju njihovu redovnu konzumaciju.

Chia sjemenke su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže i sva tri makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine.

Chia sjemenke u ovom slučaju djeluju na više načina: vlakna i proteini koje sadrže doprinose kontroli šećera u krvi, pri čemu apetit i nivoi energije ostaju stabilni i nema naglih promjena.

Osim toga, zbog njihove sposobnosti da apsorbiraju tekućinu, obroci koji sadrže ove sjemenke su znatno zasitniji, pa održavaju osjećaj sitosti kroz duže vrijeme.

Izvor: Faktor/eatthis.com