Ono što je somun u Sarajevu, to je pitica u Novom Pazaru. Novopazarci znaju šta je somun ali, ipak, rađe koriste naziv pitica. Upravo te pitice cijelog ramazana čekaju ispred pekare Stara čaršija u Staroj čaršiji u Novom Pazaru.

Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat preneo je na sina Besima koji je svoj radni vijek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari "pekao" zanat sve dok u potpunosti nije naslijedio ovaj posao. I danas, pored Albina su njegova djeca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.

- Ovu pekaru je otvorio moj pradjeda pre više od 80 godina - kazala je za Anadoliju Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.

Ispred njene pekare satima prije iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.

- Gužve su velike, gotovo cijeli grad bude ovdje - kazala je ona.

U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih dijela pa su tako vlasnici ove pekare donijeli važnu odluku.

- Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, dijelimo ih besplatno - kazala je Melita.

Receptura je stara skoro sto godina. Tu se ništa nije promijenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu mijenjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio prije 80 godina. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

- Najbolje su pitice ovdje. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom djecom. I Albinov djed Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus - kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.

U Novom Pazaru postoji još nekoliko starih pekara u kojima se somuni, pitice, peku na kamenu.

Izvor: Anadolija