navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta joj je važno

Njeno bogatstvo "teško" je milijarde: Melinda Gates, gdje će ulagati nakon razvoda

S desetljećima iskustva filantropskog djelovanja, Melinda Gates postala je svojevrstan uzor i njen razvod od Billa Gatesa otvara novo poglavlje kad je humanitarni rad u pitanju.

Objavljeno: 13.05.2021. u 11:40
get url
text

- Ne sumnjam u njenu sposobnost utjecaja - rekao je Alexsis de Raadt St. James, osnivač i upravni partner kompanije Merian Ventures, za CNN Business.

Melinda Gates usredotočila se na nekoliko područja kada su u pitanju njena humanitarna djelovanja u prošlosti, a upravo bi to moglo ukazati šta bismo od nje mogli očekivati u budućnosti.

Ženska prava

Melinda veliki dio svojeg dobrotvornog rada bazira na pomoći mladim ženama, pa je tako 2015. godine slijedila tu strast i otvorila vlastitu kompaniju za ulaganja i inkubaciju, "Pivotal Ventures."

- Nakon što smo Bill i ja otvorili našu organizaciju, počela sam provoditi vrijeme sa ženama širom svijeta i stekla puno dublje razumijevanje utjecaja strukturne nejednakosti na život žena i djevojaka - napisala je Melinda Gates u komentaru koji je za CNN objavila na Dan žena prošle godine.

- Podaci su nedvosmisleni. Bez obzira gdje se u svijetu rodili, život će vam biti teži ako ste djevojčica - dodala je.

Kroz filantropske doprinose i ulaganja rizičnog kapitala, kompanija podupire nekoliko smjerova usmjerenih na žene. A tim "Pivotal Venturesa" posebno se fokusira na to da više žena radi u ključnim sektorima, poput tehnologije, te potiče veći broj žena da se kandidiraju za javne funkcije.

U junu 2020. godine, putem “Pivotal Ventures,” Melinda Gates udružila se s bivšom suprugom Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott kako bi potaknula više mladih žena da slijede svoje poslovne snove.

Mentalno zdravlje

Kroz svoj rad u "Pivotal Ventures," Gates je predvodila nekoliko inicijativa za mentalno zdravlje, uglavnom usredotočenih na mlade ljude.

U aprilu je pomogla pokrenuti Sound It Out, nacionalnu kampanju koja promiče mentalno zdravlje srednjoškolaca.

Inicijativa uključuje resurse koji pomažu roditeljima i skrbnicima da vode značajne razgovore o emocionalnom blagostanju sa svojim srednjoškolcima.

U oktobru 2020. pokrenula je “The Upswing Fund” za mentalno zdravlje adolescenata koji pruža resurse organizacijama koje se bave mentalnim zdravstvenim potrebama mladih - posebno se fokusirajući na mladu LGBTQ + zajednicu u Sjedinjenim Državama.

Melinda Gates često jegovorila o vakcinama i pristupu vakcinama, a pogotovo u vrijeme pandemije COVID-19.

- Ova vakcina svima treba - rekla je CNN-ovoj Poppy Harlow u decembru.

Organizacija Bill i Melinda Gates ukupno je izdvojila više od 1,75 milijardi dolara za podršku globalnom borbi protiv virusa COVID-19.

Izvlačenje ljudi iz siromaštva dugo je bio prioritet Organizacije Billa i Melinde Gates, a posebno su se fokusirali na siromaštvo koje se odnosi na žene.

Melinda je 2019. godine rekla kako je široki pristup kontraceptivima najveći alat protiv siromaštva na svijetu.