Mnogi naučnici smatraju kako je ljubljenje puno intimnije od samog seksualnog čina

U knjizi “The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us” Sheril Kirshenbaum referira se na studiju koja je otkrila kako će 59 posto muškaraca i 66 posto žena prekinuti vezu samo zato što se njihov partner loše ljubi.

Eto, toliko je ljubljenje važno!

Mnogi naučnici smatraju kako je ljubljenje puno intimnije od samog seksualnog čina, stav koji smo imali prilike primijetiti i u filmu “Pretty Woman”.

A koliko je ljubljenje važno, pokazala je i studija provedena u Njemačkoj koja je otkrila kako one žene koje suprug poljubi svako jutro prije odlaska na posao u prosjeku žive pet godina duže te imaju 20-30 posto veće prihode od žena koje ne dobiju poljubac od svog muža.

Kako znati da vas neko želi poljubiti

Sve se svodi na proučavanje partnerovih reakcija i prostora među vama. Čak i poljubac u obraz može otkriti zanima li se neko za vas na romantičan način. Budući da poljubac podrazumijeva ulazak u nečiji privatni prostor, poljubac u obraz može pomoći u izgradnji povjerenja (jer se neko nije odmah bacio na usne). Ako im se i to čini prenapadnim, muškarci će nerijetko ženi prvo popraviti kosu. I ovo podrazumijeva ulazak u nečiji privatni prostor, no ako muškarci već u ovoj fazi primijete da je žena ustuknula, to će im biti znak da ne pokušavaju ništa više.

Šta muškarci i žene očekuju od ljubljenja

Čini se kako su muškarci puno manje izbirljivi kada je ljubljenje u pitanju. Muškarcima je važnija privlačnost lica i tijela žene, dok žene ljubljenje doživljavaju kao šansu za procjenu potencijalnog partnera i/ili iniciranje ili njegovanje ozbiljne veze. Mi žene smo te koje više pažnje posvećujemo i higijeni zuba te puno prije primijetimo zdrave i lijepe zube. Osim toga, jedna je studija pokazala kako 53 posto žena radije ljubi obrijanog muškarca glatkog lica.

Šta možemo učiniti kako bismo se ljubili bolje

Muškarci i žene od ljubljenja, kao što je već rečeno, imaju drugačija očekivanja i ljubljenje doživljavaju na drugačiji način. Muškarci bi željeli da žene malo manje oklijevaju i da usta otvaraju malo više, bili bi sretniji kada bi žene češće inicirale poljupce, a ne bi se bunili ni da žene prilikom ljubljenja pokažu malo agresivniji pristup.

Žene bi, s druge strane, voljele da muškarci postanu svjesni da postoji razlika između poželjnog tipa agresivnog ljubljenja i guranja/vrtenja jezikom po grlu i ostatku usne šupljine. Žene bi voljele i da frajeri više pažnje obraćaju na naše disanje, odnosno da ih ne guše, i kao što je već spomenuto, voljele bi da muškarci više računa vode o higijeni.