Stručnjaci se slažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem.

Upravo su te kapljice odgovorne za prijenos virusa, prema riječima dr. Stevea Pergama, medicinskog direktora Odjela za prevenciju infektivnih bolesti u centru Seattle Cancer Care Alliance.

Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospiju u njena usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, također može biti izložena infekciji.

Iz tog razloga važno je maske održavati čistim i dezinficiranim cijelo vrijeme inače nema puno smisla nositi ih.

Evo kako najbolje to učiniti, bilo da se radi o platnenoj ili medicinskoj maski.

Platnena maska

Specijalist za infektivne bolesti, dr. med. Debra Goff navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju grupi predmeta koji se daju čistiti.

- Ako ju planirate prati u mašini za veš, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje Goff.

Masku stavite direktno u mašinu i opet odmah operite ruke.

Goff savjetuje da koristite prašak za veš kojeg inače koristite, ali možete upotrijebiti i izbjeljivač za veš te odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala.

Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.

Ako želite masku oprati ručno, Goff savjetuje da slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lice.

Kako biste ju uspješno dezinficirali, u posudu stavite četiri kašike izbjeljivača za veš u litar vode i ostavite u toj otopini masku pet minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na zraku.

Goff smatra da se maska ovako treba čistiti nakon svakog nošenja.

Kako dezinficirati medicinske maske

Dr. med. Kaiming Ye i profesor na Univerzitetu Binghamton u New Yorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namijenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da ju je potrebno baciti odmah nakon korištenja.

Dodaje kako se može koristiti opet, ali samo ako se radi o posebnim uvjetima i ako je pravilno dezinficirana.

Primjera radi, N95 maske (filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) mogu se dezinficirati u za to posebnim aparatima.

Dodaje kako do danas nisu provedeni testovi koji pokazuju da se medicinske maske mogu uspješno dezinficirati i ponovo koristiti.

Ako niste u mogućnosti zamijeniti masku odmah nakon korištenja, a potrebna vam je, Goff savjetuje da je dobro pregledate kada je skinete.

Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate je baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savjetuje da ju ostavite u papirnu vrećicu prije drugog korištenja. Idealno bi bilo, naravno, da je koristite samo jednom.

Štitnik za lice - kako ga dezinficirati?

Dr. Goff ističe kako štitnik za lice ne daje šatitu od kašljanja i kihanja osobe koja je iza vas, ali će zaštiti oči. Napominje kako se često koriste kao dodatak platnenim ili hirurškim maskama, kao dodatna zaštita.

Kako biste je očistili, uzmite čistu krpicu i neutralan deterdžent ili čistu dezinfekcijsku maramicu i obrišite unutrašnju površinu maske.

Vanjsku stranu obrišite alkoholom ili čistom vodom i pustite da se osuši.

Nakon ovog postupka dobro operite ruke.