navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrhunski kuhar

Nermin Hodžić: Academia koju sam pokrenuo prva je škola kuhanja u cijeloj BiH

Nermin Hodžić već godinama važi za jednog od najboljih kuhara u našoj zemlji. U bogatoj karijeri koja traje više od dvije decenije radio je širom svijeta.

Objavljeno: 01.03.2021. u 21:16
get url
text

Za njega kolege kažu da je pravi umjetnik u kuhinji i da za njega kulinarstvo nije samo pripremanje hrane. Da je izuzetno cijenjen među kolegama širom naše zemlje i regiona potvrđuje i funkcija predsjednika Udruženja kuhara BiH.

- Kulinarstvo je za mene umjetnost i stil života. Proputovao sam mnoge zemlje, od Južne Amerike do Azije, probao i pravio specijalitete iz kuhinja iz svih krajeva svijeta. Sada je došlo vrijeme da to znanje prenosim i drugima. Kao rezultat toga pokrenuo sam svoju kuharsku Academiju, koja je nastajala dugi niz godina. Ovo je jedan edukativni program koji mogima može biti od koristi – kaže na početku razgovora za Faktor Nermin Hodžić.

Od ideje do same realizacije ovog njegovog projekta proteklo je punih 5 godina.

- Razmišljajući o načinima kako pokrenuti Academiju, nailazili smo na puno prepreka koje smo uspjeli savladati. Academia je svoj konačni oblik dobila 2020. godine u jeku pandemije izazvane koronavirusom. Academia je prva škola kuhanja ove vrste i namjene u cijeloj Bosni i Hercegovini, na šta smo veoma ponosni. Prvenstveno cilj nam je educirati mladi kadar i osnažiti tržište rada kvalificiranom radnom snagom, smanjiti deficit specijaliziranim edukacijama i povećati kompetentnost na tržištu – ističe predsjednik Udruženja kuhara BiH.

Dodaje da širim spektrom stečenih znanja i vještina želi pomoći podizanju veće svijesti o značaju gastronomije u Bosni i Hercegovini.

- Edukacijom koju nudi Academia želimo promijeniti svijest o značaju ovog zanimanja, te formirati nove poglede i razmišljanja koja u sebi imaju vrijednosti kao što su domaća jela, domaći proizvodi, tradicionalni okusi, vrhunski kvalitet. Pored tradicije, Academia poseban značaj pridaje i savremenim tokovima u kuharstvu koje je zastupljeno na svjetskoj kuharskoj sceni. Jedna od naših vizija je povezati proizvođača, pružatelja usluge i korisnika u čemu prednost dajemo domaćoj proizvodnji i uslugama.

Edukacije vode iskusni šefovi kuhinja koji su svoje znanje stjecali širom svijeta u različitim restoranima. Ideja da nikada ne možemo naučiti sve o nečemu, pogotovo o nečemu što volimo, inspiriše nas da nastavljamo da učimo i usavršavamo se. Vjerujemo da je u kuhanju sadržana sama bit života i postojanja, te je ono za nas način da u svakom trenutku najbolje stvari koje život nudi - prijateljstvo, ljubav, putovanja, hedonizam i zdravlje – ispunjavaju naše živote.

Posebno se radujemo radionicima i druženjima sa osnovcima i srednjoškolcima širom BiH. Sve je krenulo sa školom kuhanja za djecu koja je održavana u Sarajevu vikendom, a sada idemo i širom BiH – najavljuje Hodžić te dodaje da ništa ne bi mogao bez svojih saradnika Edina Imširpašića, Džanana Hamze, Zaima Merdana, Zakira Rokše i Hamida Kurjakovića.