navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vidjet će je i Italijani

Neki materijali stari više od 100 godina: Pogledajte kolekciju Aide Korman urađenu od nevjestinog ruha

Na poziv Enricea Albamontea, modnog kritičara iz Italije, dizajnerica Aida Korman trebala je početkom godine u Milanu predstaviti svoju modnu kolekciju napravljenu od originalnog nevjestinog ruha.

Objavljeno: 21.05.2020. u 07:57
get url
text

Sve planove poremetila je pandemija koronavirusa, pa je, prema riječima Korman, u Sarajevu urađen photoshooting, a potom su fotografije poslane u Milano.

Aida Korman

- Albamonte prati moj rad od perioda dok sam još studirala u Rimu na Istituto Europeo di Design, Odsjek za modu. Ovog puta tražio je od mene da prezentiram neke od svojih modela na bosanski način za modne kritičare i novinare, te sam napravila ovaj photoshooting sa modelom Rijaldom Suljom i fotografom Nevrusom Agićem. Jako mu se svidjelo, a on će sada to sve prezentirati italijanskim medijima – kaže Korman koja razmišlja da svoju karijeru nastavu u Italiji.

{$galerijaFotografija}

Kolekcija je rađena od originalnog nevjestinog ruha, vezova, materijala i aplikacija koje je ova modna kreatorica skupljala putujući po našoj zemlji.

Neki od vezenih materijala stari su više od 100 godina i iz privatnih su arhiva.

- Dominantna boja je bijela u bezu i tradicionalnim tkaninama koje su se mogle naći u nekadašnjim bh. kućama. U boji su elementi originalnog narodnog veza, heklane čipke i tkanja. I ova kolekcija izvlači iz prošlosti narodno blago, tradicionalne materijale i ručno rađene izvedbe tipične za BiH – dodala je Korman.

Aida Korman-kolekcija20.05.2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow