navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Da se ne obrukate

Ne naručujte ljeti supu u Italiji, u Turskoj ne pokazujte đonove, u Čileu ne jedite rukama...

Svima su nam poznata osnovna pravila ponašanja u restoranima, poput onoga da ne pričamo punih usta, ne vičemo, ne dozivamo konobara kao da smo na pijaci... Uglavnom, većina se trudi da ta pravila slijedi.

Objavljeno: 05.03.2020. u 11:19
get url
text

Ipak, uvijek postoje i lokalni običaji koji vas iznenade, pa ako se pripremate na putovanje u neku od sljedećih zemalja, ne bi bilo loše da se držite sljedećih pravila:

Italija - ne naručujte supu ljeti i ne pijte kafu s mlijekom poslije ručka

Ako vas tokom leta put nanese u čizmu, nemojte uopšte pokušavati tražiti supu u jelovniku restorana. Mnogi italijanski restorani smatraju je "zimskim" jelom, pa je ljeti u potpunosti sklanjaju iz ponude. Također, kada je riječ o kafi, u popodnevnim satima, kada ste završili s ručkom, nemojte naručivati onu kojoj je dodano mlijeko, već isključivo zatražite espresso. Naime, Italijani smatraju kako nakon jela nije zdravo konzumirati mlijeko, tako da macchiato radije sačuvajte za jutro.

Turska - ne pokazujte đonove cipela

U turskim restoranima, ali i kafićima, smatra se nepristojnim sjediti tako da drugi mogu vidjeti đonove vaših cipela. Jednostavno, njima gazite po ulici i samim tim, smatra ih se prljavim. Također, što više pojedete, vaš ljubazni domaćin koji vas je pozvao na večeru, bit će sretniji. Dobro je i znati kako se u Turskoj kaže – prijatno i kad ste gotovi s jelom.

Švedska - ne očekujte da će vas uvijek konobari poslužiti

Kad ste u kafiću, nemojte uvijek očekivati da će konobar doći. To znači da biste ono što želite ponekad mogli naručiti za šankom, platiti i uzeti svoju, primjera radi, kafu, jer je Šveđanima self-service ideja i više nego bliska.

Tajland - ne dodajite hranu jednom rukom

U Tajlandu se tradicije itekako poštuju, a turisti ih ne razumiju uvijek. Nepristojnim se smatra dodavati hranu jednom rukom, tako da kad prosljeđujete posudu ili tanjir, svakako koristite obje ruke.

Tanzanija - ne bojite se kašnjenja

Ako vas neko pozove u kafić ili restoran, nikada nemojte doći na vrijeme. Lokalni običaji kažu da ako zakasnite 15 - 20 minuta, poštujete osobu koja vas je pozvala. Prilično čudan običaj, ali „ispoštovati“ kašnjenje ne bi trebao biti problem.

Čile - ne puštajte viljušku iz ruke

U ovoj južnoameričkoj zemlji ljudi nikada, ali baš nikada ne jedu rukama. Čak i picuili pomfrit, koje se često konzumira rukama, Čileanci jedu viljuškom. I da, kad završite obrok, neka vam ne padne na pamet da poližete nož ili viljušku, jer se to smatra prilično nepristojnim.

Mađarska - ne kucajte čašama

Prilikom zdravice, ako ste u Mađarskoj, ni slučajno ne kucajte čašama. Nije da Mađari ne vole proslave, ali razlozi su jednostavno – historijski i sežu u 19. stoljeće. Naime, Austrijanci su jednom prilikom, nakon ratnog sukoba, na ovaj način proslavljali pobjedu nad Mađarima.