navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Razgovor sa povodom

Nazif Gljiva, doktor estrade: Od tri mlada zavičajna momka napravio sam tri bankara

Ova godina je svakako značajna za njega, jer će najesen i zvanično obilježiti 40 godina muzičko-estradne karijere na specijalnom koncertu u sarajevskom Domu mladih 14. novembra

Objavljeno: 17.09.2019. u 19:11
get url
text

Nazif Gljiva, poznati pjevač, tekstopisac, producent, koji sebe naziva i doktorom estradnih nauka, krajem augusta proslavio je 70. rođendan. Ova godina je svakako značajna za njega, jer će najesen i zvanično obilježiti 40 godina muzičko-estradne karijere na specijalnom antologijskom koncertu u sarajevskom Domu mladih.

"Svijet ostaje na mlađima" 14. novembra goste i publiku povest će na muzičko putovanje koje traje četiri decenije, kroz antologiju pjesama, tandema i nevjerovatnih diskografskih rekorda koji su obilježili Gljivinu uspješnu karijeru.

- Posljednjih 20 godina uvijek kada radim koncerte, radio sam ih četvrtkom. Zato sam i odabrao četvrtak, 14. novembar. Pjevači ne rade četvrtkom, već samo petkom i subotom, tako da smatram da će pjevači koje pozovem da učestvuju na tom muzičkom antologijskom performansu koji sam zamislio biti slobodni da dođu i odrade to - pojašnjava Nazif Gljiva na početku razgovora za Faktor, te nastavlja:

- Iako će tu biti dosta starijih pjevača, u muzici i životu svijet ostaje na mladima. Želio sam kroz taj muzički jubilej, mojih 40 godina, da pošaljem poruku da ovi stariji pomognu mladima. Ja sam posljednjih 20 godina imao priliku da pomognem mladim pjevačima i dosta ih je izašlo iz te moje, hajde da tako kažem, ideje i radionice. Sretan sam što ću moći da napravim koncert koji nije komercijalan i sa specijalnim pozivnicama, dakle bez ulaznica - otkriva legenda naše estrade.

Imena učesnika nije želio otkriti, već će to biti iznenađenje, koje će biti poznato sedam dana pred sam događaj.

- Ja ću sigurno biti tu, to je moj koncert. Na sceni će biti i veliki bend predvođen harmonikašem Damirom Galijaševićem. Ukazao sam mu povjerenje jer se radi o tome da moraju navježbati pjesme koje su muzička remek-djela, ali koje nisu bili veliki hitovi. To je pjevala Snježana Đurišić sa Halidom Bešlićem. Recimo, radi se o pet kompozicija - "Ja žalim ružu", "Nekad sam ti bio drag", "Zajedno smo jači", "Zbogom noći, zbogom zore" i "Sjećam se". Po mom mišljenju, to je pet pjesama koje mogu da opišu nekog muzičkog genija u balkanskom muzičkom smislu. To napraviti, a da poslije to niko nije mogao napraviti i ponoviti, to znači da se radi o originalu. Program će biti raznovrstan i trajat će dva sata. Imat ćemo voditeljicu. U planu imam da na sceni bude i jedan glumac koji će recitovati moje pjesme, kroz teatarski i akademski dio programa. Muzičke boje će biti prilagođene ovom vremenu. Dueti će biti srce koncerta. Halid Bešlić će učestvovati, ako ništa da otpjeva četiri-pet pjesama sa najboljih koncerata, kako bi se vidjelo kako moje kompozicije i tekstovi utječu na masu. Ja ću također otpjevati pet pjesama. Podijelit ćemo i nagrade, a bit će još iznenađenja - govori Nazif.

Kao i uvijek u životu i radu, dani su različiti i donose i lijepe, ali i ružne trenutke. Svaki taj trenutak je neko iskustvo i oblikuje nas i životno i profesionalno. S tim u vezi zanimali su nas ti Gljivini trenuci.

- Nisam imao teških trenutaka na estradi. Dok sam bio mlad, bio sam moćan i snažan, i fizički i psihički. Petnaest godina sam radio punom parom, a onda sam napravio pauzu od pet godina. Uslijedio je i rat, poslije kojeg sam malo usporio. Posljednjih pet godina sam gotovo potpuno napustio estradu iz zdravstvenih razloga. Nakupilo se godina, skoro 42. Penziju od države još nisam dobio, ali nadam joj se uskoro. Autorska prava su sasvim solidna da mogu lijepo da živim - ističe Gljiva.

U karijeri je sarađivao sa Halidom Bešlićem, Šerifom Konjevićem, Miletom Kitićem... Ipak, ostale su mu neke neostvarene želje.

- Volio bih da sam pisao za Tomu Zdravkovića, koji je, nažalost, pokojni. Tu je i Miroslav Ilić, kojeg sam cijenio, Marinko Rokvić koji je također dobar pjevač ili neki od mlađih. Dovoljni su i Bešlić, Konjević, Kitić. Po mom mišljenju, njih trojica su zaradili preko 150 miliona eura, tako da sam od tri mlada zavičajna momka napravio tri bankara - kaže u svom stilu legendarni tekstopisac.

Prisjetio se i vremena kada su ga liberali molili da bude njihov kandidat.

- Bio sam jako popularan i interesantan, u nekom zenitu svoje slave i moći. To mi je bilo jako lako da uradim, dobio sam dosta glasova, preko 200 hiljada. Kad bih se sada kandidirao, ko zna šta bi bilo. Sigurno je da ljudi poput mene nedostaju ovoj zemlji - smatra nekadašnji pjevač.

Zamolili smo ga da prokomentariše i vodeće ličnosti bh. estrade. Za jednog od naših najboljih pjevača Dinu Merlina kaže da je dobro iskoristio šansu.

- Ima moja pjesma o njemu, kako smo se svi trkali zajedno i on je na Olimp došao prvi. Cijenim njegove pjesme. Zdravko Čolić je dobar vokal i čovjek, džentlmen. Goran Bregović je, opet, na svoj način dobar. Imao je neke greške koje je napravio u raskoraku, a što možda nije ozbiljno sve to tako ni mislio. Pogriješio je, ali mi nismo zlopamtila i svakome oprostimo. Hanka Paldum je ostala i održala se. Posljednjih godina se potrudila da zadrži oreol kraljice sevdaha Bosne i Hercegovine, ali i novokomponovanih pjesama - zaključuje na kraju uspješni tekstopisac.