navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzika u vrijeme korone

Nastupi na društvenim mrežama: I pjevači rade od kuće, ali svoj posao ne naplaćuju

Mnogi muzičari i pjevači u vrijeme pandemije koronavirusa svojim nastupima iz karantina popravljaju raspoloženje Bosancima i Hecegovcima.

Objavljeno: 07.04.2020. u 14:44
get url
text

"Dubioza kolektiv", "Helem nejse", Mirza Selimović, Neno Murić, Denis Hadžić, "Camino Verde" samo su neki u čijim svirkama su do sada uživali stanovnici naše zemlje, ali i šire. Ovaj gest umjetnika pokazuje koliko nam umjetnost u teškim trenucima izolacije može biti lijek za dušu.

- U vrijeme izolacije nekoliko puta sedmično pjevam za svoje fanove na društvenim mrežama. Nije isto kao na koncertima i nastupima u klubovima, ali ovo mi dođe kao jedno utješno druženje s ljudima koji vole moju muziku. Poželjeli su naše nastupe, druženja, a i ja sam, moram vam priznati. Ispunjavam im muzičke želje, pričamo o svemu. Pokušavam da stvorim sliku kako sjedimo u nekom restoranu i zabavljamo se, sviramo, pjevamo, plešemo... Svi smo manje raspoloženi nego obično zbog trenutne situacije s koronavirusom, tako da nam ovaj vid druženja čini veliko zadovoljstvo. Dosta njih traži da im u kratkom videu otpjevam omiljenu pjesmu i pošaljem. To nerijetko i učinim, jer svjestan sam da im to u ovim trenucima puno znači. Ovo nam je donijelo i novi vid saradnji, pa tako s kolegama iz BiH i regije snimim neku obradu, zamišljajući kao da smo na sceni svi skupa – kaže Neno Murić.

{$galerijaFotografija}

Omiljeni tuzlanski pjevač Denis Hadžić već tri subote pravi live svirke, koje svi mogu pratiti putem Facebooka.

- S obzirom na to da sam veliki ovisnik kada je u pitanju muzika, i da više od deset godina unazad imam u prosjeku tri nastupa sedmično po klubovima, lako je zaključiti koliko mi teško pada ova pandemija. Nedostaju mi nastupi, svirke, interakcija sa publikom, ali eto nekako uspijevam jednim dijelom da nadomjestim to ovim live nastupima. Kada su proglasili vanredno stanje, nabavio sam opremu da mogu dobiti adekvatan, profesionalan zvuk u živom prijenosu i upustio se u tu novu avanturu. Prvenstveno sam želio to zbog sebe i zbog svojih potreba, ali ispostavilo se da je to "online publika" prihvatila mnogo bolje nego što sam i očekivao - zadovoljan je ovaj Tuzlak.

Publika je također ta koja je tužna jer je uskraćena za druženja, odlazak u kafiće, klubove, uživanje u muzici uživo, tako da su reakcije i komentari koji stižu na njegovu adresu u potpunosti pozitivni.

- Svijet je oduševljen, posjećenost online svirke je dosta velika, ako se to može tako reći. Stalno mi dolaze poruke iz svih dijelova BiH i regiona, ali i šire, s upitima kada je novi nastup, traže se pjesme... Dobra stvar u cijeloj priči je što ove online nastupe mogu pratiti ljudi širom svijeta, čak i iz Kanade i Novog Zelanda su mi stizale poruke. Loša stvar je što nema publike ispred mene koju bih mogao animirati da pjeva skupa sa mnom. Posao od kuće je aktuelna tema u današnjem vremenu, pa evo i ja kao muzičar radim od kuće, s tim što ja svoj posao ne naplaćujem, tako da je očito da to radim iz ljubavi i drago mi je da se ljudima dopada - dodaje Hadžić.

Grupa "Camino Verde" objavila je pjesmu naziva "Stay home" koja je nastala ovih dana u izolaciji kao jedan vid podrške prijateljima širom svijeta. Pjesma je odsvirana uživo, preko interneta, jer članovi grupe žive u različitim gradovima.

- Tekst pjesme je napisan na dva jezika, španskom i engleskom, i ima ukupno osam riječi, kako bi se lakše upamtila. Numeru sam napravio iz jednog razloga - da ne moramo davati izjave za portale i televizije i pričati o tome kako smo u ovoj situaciji bespomoćni, maleni, ili ovakvi i onakvi. Lakše je ovako komunicirati preko muzike i pjesme. Nastavljamo i sa live nastupima iz karantina na kojima ćemo pored hitova premijerno izvesti još nekoliko naših novih pjesama - kaže Ado Iftić, pjevač i lider grupe "Camino Verde".

 

Muzičari i pjevači, 06.04.2020
1 od 3
left-arrowright-arrow