navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Veličanstveno voće

Nar snižava loš holesterol, reguliše krvni pritisak, a i popravlja raspoloženje

Nar možete jesti na mnogo načina, kao salatu, sok, dodatak slatkišima...

Objavljeno: 26.12.2020. u 13:06
get url
text
Nar
Nar

Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan. Ovo su samo neki od razloga da češće konzumirate ovo sočno voće.

Nar je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Podstiče rad mozga

S obzirom da sadrži dosta antioksidanasa, nar povoljno utječe na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.

Usporava starenje

Nar je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav utjecaj nara na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znake starenja.

Zaustavlja rast ćelija raka

Voće i povrće ne mogu izliječiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Nar je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.

Ima antiupalna svojstva

Konzumiranjem nara ćete ublažiti upale i smanjiti tegobe usljed artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova.

Popravlja raspoloženje

Kada ste neraspoloženi i tužni, gricnite nekoloko zrna nara jer ovo voće pomaže rast nivoa serotonina, djeluje preventivno na česte promjene raspoloženja i štiti od anksioznosti i depresije.