navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
iWalkDog

Nakon što je ostao bez posla: Milan Ilić i njegov tim pružaju usluge šetanja pasa drugim ljudima

Prije dva ipo mjeseca, Sarajlija Milan Ilić, ostao je bez posla, i upravo taj momenat, presudio je da pokrene vlastiti biznis, i to nešto što do sada nije postojalo u bh. prijestolnici.

Objavljeno: 07.10.2020. u 19:39
get url
text

Osmislio je projekat "iWalkDog", u kojem je ljubav prema psima, pretvorio u simboličnu zaradu. Riječ je o usluzi šetanja pasa drugim ljudima za novac, pa tako šetnju od sat, Milan i njegov tim naplaćuju 10 KM, pola sata 5 KM, a tu su popusti za penzionere od 50 posto. Također, dio sredstava ide Udruženjima "Av Mau" i "Ruka za šapu".

- "iWalkDog" je nastao 14, jula. Ostao sam bez posla, tačnije dobio sam otkaz, i razmišljao sam na koji način mogu zaraditi novac "da preživim koronu", da imam neki dodatni izvor prihoda. Pošto sam član Udruženja "Ruka za šapu" i "Av Mau", gospođa se javila za usluge da neko šeta njene pse. Po preporuci Udruženja "Av Mau", dobio sam taj posao. Zahvaljujući toj gospođi, pokrenuo sam cijeli projekat – kreirao sam logo, ime, stranicu, Instagram, Facebook... I evo već dva ipo mjeseca joj šetam pse, bilo je još par ljudi, a druga stalna korisnica je iz Italije. U Sarajevo je došla zbog posla, a veliki broj obaveza joj ne ostavlja vremena da se posveti psima, pa je nama ukazala povjerenje - kaže Milan.

A upravo postići povjerenje je najteže, jer, vlasnici pasa, teško se odluče da svoje četveronožne prijatelje, koje smatraju i članovima porodice, daju nekome na čuvanje.

- Polako gradimo našu priču i stičemo povjerenje. Vremenom ćemo registrovati obrt, pa će samim tim i povjerenje biti veće. Jer, kada ste registrovani automatski podliježete pravnim sankcijama, što korisnicima naših usluga daje neko olakšanje. I ja sam vlasnik dva psa- dobermana i mopsa, pa mogu razumjeti da nije jednostavno nekom strancu povjeriti svoje pse. Zasad preko preporuka dobijamo poslove, a nadamo se da će se tako nastaviti. Želimo dokazati vlasnicima da nama mogu vjerovati, a kada kažem nama mislim na još deset volonterki, od kojih većina studira Veterinarski fakultet, kao i na čovjeka koji već 15 godina radi sa životinjama- ističe Milan.

Parola kojom se vodi on i njegov tim je "umoran pas je sretan pas", a u procesu dogovora sa korisnicima njihovih usluga raspituju se o karakteru psa, odnosno kakav je u šetnji, da li vuče dok hoda, voli li druge životinje i ljude...

{$galerijaFotografija}

- Svaki detalj je bitan, jer želimo maksimalno zadovoljne korisnike i sretne pse- naglašava Milan.

Osim šetnje pasa nude i usluge dolaska na adresu i čuvanje ljubimaca osam sati dnevno, mijenjanje posudica i hranjenje njihovih kućnih ljubimaca, te odnedavno i uslugu "taxi dog".

- Do sada nismo imali zainteresirane korisnike da dođemo i čuvamo im ljubimce, ili da dođemo na adresu i nahranimo ih, što traje nekih 10 minuta. A "taxi dog" usluga bi tek trebala zaživjeti jer nudimo prevoz vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca od adrese do adrese, po želji- pojašnjava Milan.

"iWalkDog" za sada, djelovat će samo na području Kantona Sarajevo, a ako se projekat pokaže uspješnim, vrlo je moguće da će priča stići i u druge bh. gradove.

- Za sada samo u Sarajevu smo prisutni. Ne bi se tako brzo ni širili dalje jer prvo bi morali naći ljude od povjerenja koji bi mogli raditi ovaj posao. U međuvremenu sam dobio i posao. Vratio sam se svojoj struci- novinarstvu, a ovo je posao od kojeg mogu zaraditi neki mali džeparac. Možda u budućnosti bude bolje, nadamo se. A zapravo zarada nikada nije ni bila prvobitni cilj, već pomoć životinjama - zaključio je Milan.

Milan Ilić kerovođa 07.10.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow