Stručnjaci za prehranu stalno nas upozoravaju koliko trebamo biti oprezni sa kolačima, slatkišima. Istina bijeli šećer nije zdrav, ali ponekad se trebate počastiti.

Na sami pomen umaka od karamele, svi sa osuševljenjem klimaju glavom jer je to slastica koju gotovo svi vole.

Možete ga jesti samog, ali i iskoristiti kao preliv omiljenog kolača ili još bolje uz narezano voće, a naročito se dobro slaže sa jabukom.

Puno je recapata za njegovu priptemu, a mi vam otkrivamo zdraviju varijantu umaka od karamela koja u svoms astavu nema puno prerađenog šećera.

Jedan od sastojaka je maca, korjenasta biljka - adaptogen koji služi za bolju prilagodbu organizma - povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost.

Porijeklom je iz Perua gdje ima dugu historiju primjene i u kulinarstvu i u medicini.

Maca osigurava dobru dozu hranjivih sastojaka poput kalcija, magnezija, kalija i vitamina C.

- Adaptogeni su jedinstvena grupa biljnih sastojaka koji se koriste za podršku zdravlju nadbubrežnog sistema, sistema zaduženog za upravljanje tjelesnim hormonalnim odgovorom na stres - pojašnjava dr. Frank Lipman.

Osim mace, u recept se dodaje i maslac od indijskih oraščića. Indijski oraščići su vrlo zdravi, između ostalog sadrže i oleinsku kiselinu koja se nalazi i u maslinovom ulju. Također, bogati su vitamina B grupe kao i vitaminima E i K te željezom, magnezijem, manganom, fosforom, selenom, cinkom, kalijem...

- Ovaj super lagani karamel priprema se od samo nekoliko sastojaka u manje od nekoliko minuta. Ne zahtijeva nikakvu posebnu kuhinjsku opremu, a može se čuvati u frižideru i dodavati u deserte, sladoled, kaše, kreme, smoothieje i još mnogo toga - kazala je Christina Leopold, autorica knjige "No-Bake Vegan Desserts".

Evo kako ga pripremiti:

Potrebni sastojci: pola šoljice maslaca od indijskog oraščića, pola šoljice javorovog sirupa, 3 kašičice mace u prahu, pola kašičice himalajske ružičaste soli, 1 kašičica ekstrakta vanilije.

Postupak pripreme:

Stavite sve sastojke u posudu i miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Prebacite smjesu u teglu i čuvajte u frižideru sedam dana, prenosi mindbodygreen.com.

Napomena: Sastojke iz ovog recepta – maca u prahu, maslac od indijskog oraščića, naći ćete u većim tržnim centrima na odjelu za zdrave namirnice ili u specijaliziranim prodavnicama zdrave hrane. Javorov sirup i himalajska ružičasta so prodaju se u većim tržnim centrima.