navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najveći muzej umjetnosti

Nakon 228 godina: Prva žena u historiji na čelu Louvrea

Francuska historičarka umjetnosti Laurence des Cars, poznata po promovisanju društvenih pitanja kroz umjetnost, od septembra će biti nova šefica Louvrea i prva žena u historiji na čelu najvećeg svjetskog muzeja u više od dva stoljeća njegova postojanja.

Objavljeno: 31.05.2021. u 10:06
get url
text

Laurence Des Cars trenutno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća, i tu je također prva žena na čelu tog muzeja.

Njena ostavština uključuje povećanje broja mladih posjetitelja i pružanje više fizičkog prostora umjetnosti i posjetiteljima.

U prve četiri godine u Orsayju, 54-godišnja historičarka umjetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umjetnina koje su ukrali nacisti.

- Veliki muzej mora se suočiti s prošlošću, uključujući osvrtanjem na historiju naših vlastitih institucija, rekla je Laurence.

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orsay vrati sliku Gustava Klimta "Ruže" nasljednicima vlasnice tog djela Nore Stiasny. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

Des Cars, koja dolazi iz porodice pisaca i novinara, u septembru će naslijediti Jean-Luca Martineza, sadašnjeg šefa Louvrea kojem se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim.

Nagrađen je rekordnim brojem posjetitelja, njih više od 10 miliona u 2019. godini prije nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj posjeta.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti.

Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas posjeduje stotine hiljada umjetničkih djela, ali ih je manje od 10 posto u stalnoj postavi.