Nakon više od jedne decenije i brojnih odgađanja, 20th Century Studios konačno je pustio najavu za "Avatar 2" Jamesa Camerona, koji bi trebao izaći sredinom decembra. Ovo označava dugo očekivani nastavak filma s najvećom zaradom svih vremena.

Službeni naziv nastavka je "Avatar: Put vode". Nakon što je prošle godine ponovo objavljen u Kini, prvi je "Avatar" pretekao "Osvetnike: Endgame" kao najunosniji film svih vremena (prema prodaji ulaznica), kada je njegov prihod premašio 2,8 milijardi dolara na globalnom nivou. Njegovo prvobitno prikazivanje u Sjedinjenim Državama bilo je bez presedana, s filmom koji je uspio u kinima više od 10 mjeseci.

U "Avataru 2" trebala bi biti glumačka ekipa prvog dijela filma, uključujući Zoe Saldanu kao Neytiri, Sigourney Weaver u novoj ulozi i Sama Worthingtona kao Jakea Sullyja. Ekipi se pridružuju Kate Winslet kao Ronal, Michelle Yeoh kao dr. Karina Mogue i Oona Chaplin kao Varang, prenosi Variety.

Novi film nastavlja tamo gdje je prvi stao, a Sully i Neytiri grade svoju porodicu na planeti Pandora i bore se protiv novih prijetnji njegovoj civilizaciji u razvoju. Snimanje filma je završeno 2020. u tandemu s "Avatarom 3" koji je predviđen za 2024. godinu. U razgovoru za Variety, Cameron je rekao da je "kombinirao proces snimanja za prva dva nastavka, plus četvrti dio".

- Miješali smo rasporede za 2 i 3 zajedno, zbog scenarija i okruženja - rekao je Cameron.

"Avatar 2" produciraju Cameron i Jon Landau, s izvršnim producentima Peterom M. Tobyansenom i Davidom Valdesom te pridruženom producenticom Brigitte Yorke.

Izvor: Coolstyle