navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Oprezno sa lijekovima

Najvažnija pitanja na koja trebate znati odgovore prije nego što počnete uzimati antibiotik

Koliko ste puta čuli na televiziji, pročitali negdje ili vam je ljekar kazao kako ni u kom slučaju "na svoju ruku" ne trebate uzimati antibiotike!?

Objavljeno: 13.01.2021. u 08:10
get url
text

Vjerovatno puno puta. No, mnogi se i dalje ne pridržavaju toga, pa na svaku prehladu posežu za ovim tabletama. 

U nastavku pročitajte ste ono što biste trebali znati o antibioticima, piše thehealthy.com.  

Šta su antibiotici?

Antibiotici se bore protiv bakterijskih infekcija, od upale grla, do upala mokraćnog mjehura. Iako su velika pomoć, ako se uzimaju često mogu uzrokovati posljedice. Svakako je potrebno razgovarati s ljekarom i postaviti prava pitanja prije nego što ih počnete koristiti.

Zašto uzimam ove lijekove?

- Svaki bi pacijent trebao bi dobro razumjeti zašto mu je propisan određeni antibiotik - navodi Norman Tomaka, farmaceut.
Uzimanje lijekova koji nam nisu potrebni može samo uzrokovati otpornost organizma na njih, pa otvoreno razgovarajte sa svojim ljekarom kako bi potvrdio da je taj lijek najbolja opcija.

Kada ih treba uzimati?

- Postoji razlika između uzimanja lijekova tri puta dnevno i svakih osam sati - ističe Barbara Young, farmaceut.

Antibiotici najbolje djeluju ako ih uzimate kako je ljekar propisao. Umjesto uzimanja lijeka nakon obroka, možda možete s ljekarom pronaći bolji raspored, primjera radi, nakon buđenja, poslije užine i prije spavanja.

Treba li antibiotike uzimati uz hranu?

Hrana može utjecati na to kako će se antibiotik apsorbirati u organizmu, a ako ga uzimate uz jelo možete tako spriječiti mučninu. No, ako se lijek mora uzimati na prazan želudac, morate tako i raditi.

Postoji li hrana koju treba izbjegavati kada uzimamo antibiotike?

Neki lijekovi mogu loše reagirati na hranu, mlijeko će tako poneki lijek učiniti manje efektivnim jer se kalcij veže za antibiotik, pa ga organizam neće potpuno apsorbirati.

Trebam li popiti čašu vode uz antibiotik?

Časa vode može razrijediti sadržaj u želucu i pomoći antibiotiku da se brže razgradi i tako spriječi iritaciju, a neki lijekovi ustvari zahtijevaju i punu čašu vode kako bi se lakše razgradili.

Treba li uz antibiotik uzimati i probiotik?

Neće vam biti loše od svih bakterija, neke su potrebne organizmu za zdrava crijeva i reproduktivni sistem. No, kako antibiotici ne razlikuju dobre od loših bakterija oni će uništiti većinu, pa će vas iz tog razloga boljeti stomak. Kako bi se spriječile te nuspojave, ljekari savjetuju da jedete namirnice koje ih sadrže, poput jogurta.

Šta da uradim ako uzmem pogrešnu dozu?

U teoriji, pilule ćete uzimati kako je propisao ljekar, a postoji šansa da ćete ponekad zaboraviti i uzeti je kasno. Važno je znati što tada učiniti kako se ne bi sami pitali šta sad napraviti. Neke je lijekove dobro uzeti čim se sjetite, dok kod drugih vrijedi pravilo da se čeka vrijeme kada se treba uzeti druga doza.

Kada lijek počinje djelovati?

Uvijek morate ispiti dozu koju je propisao ljekar umjesto da samo sačekate da se simptomi povuku, jer u tijelu još uvijek može biti veliki broj bakterija. No, obično ćete se početi osjećati bolje nakon dva do tri dana, a ako se to ne dogoditi javite se ljekaru jer možda nije pogodio pravi lijek.

Koje se nuspojave mogu očekivati?

Nuspojave se ipak javljaju u veoma malom postotku, ali važno ih je i prepoznati. Neki lijekovi će uzrokovati teško disanje ili pak osip. Ako ih primijetite svakako razgovarajte s ljekarom o njima kako bi odlučio šta dalje. Prije uzimanja terapije pitanja o nuspojavama postavite ljekaru.

Smijem li tabletu izmrviti prije uzimanja?

Ako imate problema s gutanjem, provjerite s ljekarom smijete li mrviti tabletu jer se možda neće razgraditi jednako kao što bi cijela kapsula.

Smije li se antibiotik kombinirati sa drugim lijekovima?

Vaš će vas ljekar sigurno pitati pijete li i druge lijekove, a sve kako bi se izbjegla nepoželjna reakcija. Spomenite i kontracepcijske pilule i suplemente koje koristite jer neki antibiotici mogu umanjiti djelovanje kontracepcije. Željezo će primjera radi djelovati tako da se antibiotik dobro ne razgradi u organizmu, pa svakako sve što uzimate od lijekova i suplemenata spomenite ljekaru.

Ako se u prošlosti javila reakcija, znači li to da imam alergiju na antibiotik?

Alergijska reakcija na antibiotik ne znači samo da trebate izbjegavati taj lijek već i ostale iz grupe. No, ako ste imali reakciju kada ste bili mladi, ne znači da danas morate izbjegavati lijek.
Vaš će organizam možda moći tolerirati lijek koji vam je u prošlosti uzrokovao problem. Svakako biste trebali piti antibiotike za koje ste sigurni da ne ostavljaju posljedice, a o tome razgovarajte s ljekarom.