navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bajka na otvorenom

Najljepših pet mjesta za posmatranje ptica u Turskoj

Smješten na najvažnijim svjetskim putevima migracije ptica, Turska je popularno odredište za promatrače ptica. Pripremite svoje dvoglede i dnevnike za izvanredne ptice u Turskoj dok istražujemo "Pet najljepših mjesta za promatranje ptica" u ovoj bajkovitoj zemlji!

Objavljeno: 10.09.2022. u 09:33
get url
text

Kako se jesen približava, priroda se priprema. A ptičija populacija je među najpouzdanijim vijesnicima nove sezone. Ptice koje su ljetovale u Evropi i na Balkanu sada počinju da migriraju iz svojih sjevernih mjesta za razmnožavanje u mirnije podneblje na afričkom kontinentu, oslikavajući nebo složenim šarama dok lete.

Turska, koja poseduje rijetko bogatstvo u pogledu endemske flore i faune, nalazi se na najvažnijim putevima migracije ptica na svijetu. Sa 262 prirodna parka, 31 rezervatom prirode, 113 spomenika prirode i 85 područja za razvoj divljih životinja, Turska je glavno stanište za ptice.

Ova zemlja je dom isto toliko vrsta ptica koliko i cijela Evropa, a do danas je u Turskoj identificirano 490 različitih vrsta ptica. Zemlja je zaista blago za posmatrače ptica! Dok bezbrojna područja u Turskoj nude odlične mogućnosti za ptice, nekoliko lokacija je posebno uočljivo.

Ovo je pet najljepših mjesta za posmatranje ptica u Turskoj:

Nacionalni park Manyas Raj za ptice (Manyas Kuş Cenneti Millî Parkı), Balıkesir

Nacionalni park Manyas Raj za ptice nalazi se u okrugu Bandırma u Balıkesiru, na jugu regije Mramornog mora. Nagrađen Evropskom diplomom klase A od Evropskog vijeća 1976. godine, Park je poznat po velikoj populaciji ptica i uspješnim inicijativama za očuvanje.

Smješten oko jezera okruženog vrbama, trskom i livadama, Park je dom za više od 270 vrsta ptica, uključujući bijelog pelikana (Pelecanusonocrotalus), malu čaplju (Egrettagarzetta), noćnu čaplju i čigru. Manyas posebno preferiraju ptice patkarice kao zimsko stanište i mjesto za razmnožavanje. Posjetitelji mogu napraviti prekrasne fotografije prirode i uživati u dugim šetnjama oko jezera. Penjanje po stijenama je također popularna aktivnost u parku.

Manyas ima posebno izgrađen toranj za posmatranje ptica. Obnovljena 2001. godine, 17,5 metara visoka građevina najveća je osmatračnica na svijetu i može primiti do četrdeset ljudi. Posjetiocima je obezbjeđen i dvogled.

İğneada Longoz šume (İğneada Longoz Ormanları), Kırklareli

Spektakularne Longoz šume İğneada, koje se nalaze unutar granica Kirklarelia, poznate su po svojom izuzetnom biodiverzitetu. İğneada, rijedak ekosistem koji sadrži sezonske poplavne šume, močvare, slatkovodna jezera i obalne dine, nudi aktivnosti kao što su posmatranje ptica, kampiranje, glamping, promatranje biljaka i fotografiranje.

Sa 675 biljnih vrsta, regija je takođe dom za 194 vrste ptica, uključujući malog kormorana, orla štekavca, manju vjetrušku i sivoglavog djetlića. Pored vrsta flore i faune ptica, u regionu se mogu posmatrati sisari poput jelena, srna, divljih svinja, vukova, lisica i šakala, kao i divlje mačke, lasice, jazavci, slijepi miševi i gmizavci.

Močvare Mileyha (Mileyha Sulak Alanı), Hatay

Hatay, grad u Turskoj koji privlači pažnju svojom kulturnom raznolikošću i bogatom kuhinjom, također je domaćin najvećem broju vrsta ptica u zemlji. Do danas su identificirane 382 vrste ptica u Hatayu, koji se nalazi na najvažnijim migracionim rutama ptica. Pet od ovih vrsta prvi put je uočeno u Hatayu.

Močvara Mileyha u Hatayu, važno središte u pogledu ptica pjevica, ptica grabljivica, ptica selica, te morskih i okeanskih ptica zbog svoje lokacije na migracionoj ruti, ugošćuje 289 vrsta ptica.

Mala ptica vrbarica jedinstvena za region između Indije i Indonezije, primijećena je po prvi put u Turskoj u močvarnoj zemlji Mileyha prošlog mjeseca; brojni posmatrači ptica pohrlili su u Hatay da posmatraju i fotografišu ovu pticu. U močvarnom području Mileyha često se viđa ptica šikara, jedna od ptica koje se najlakše uočavaju i redovno viđaju u Turskoj. Zapravo, močvara je blizu da postane pravi raj za ptice sa svojom izuzetnom raznolikošću vrsta.

Rezervat za ptice Aras (Aras Kuş Cenneti), Iğdır

Iğdır i dolina Aras spadaju među najznačajnije posmatračke tačke u Turskoj, koje se odlikuju izuzetnom raznolikošću ptica. Regija, u kojoj je do danas otkriveno 325 vrsta ptica, dom je 66 posto vrsta ptica u Turskoj i 60 posto vrsta ptica u Evropi. Od 490 vrsta ptica u Turskoj, 325 je uočeno u Iğdıru, a 313 zabilježeno u Arasskom ptičjem raju tokom posljednjih šesnaest godina.

U rezervatu za ptice Aras, u okrugu Tuzla, nalazi se i Centar za istraživanje i edukaciju ptica Aras, jedan od vodećih svjetskih ornitoloških centara. Centar svake godine otkriva, proučava i bilježi najmanje pet do 10 vrsta. Viseća sjenica, najrijeđa ptica u Turskoj i zabilježena samo 46 puta širom svijeta, prvi put je uočena u Turskoj prije dva mjeseca.

Svojoj ptičijoj avanturi u Turskoj možete dodati i Rezervat za ptice Aras, gdje se razne vrste ptica mogu promatrati tokom perioda njihove migracije i razmnožavanja. Donesite dvogled, monokul i telefoto sočiva u Rezervat; u regiji bez izlaza na more, utočište se razlikuje od područja za ptice u blizini vodenog prostora.

Acıgöl, Afyonkarahisar

Acıgöl, nastao erupcijom vulkana, sadrži bogatu mineralnu vodu za koju se vjeruje da liječi mnoge kožne bolesti. To je također jedna od najvažnijih močvara u Turskoj. Smješteno u četvrti Dazkırı u Afyonkarahisaru, jezero privlači veliku pažnju promatrača ptica; raznovrstan raspon ptičijih vrsta, uključujući flamingose, koji naseljavaju područje.

I domaći i strani posmatrači ptica su privučeni regijom, koja sadrži više od 160 vrsta ptica iz dvadeset različitih porodica. Acıgöl, stanište za više od deset hiljada ptica, jedno je od rijetkih svjetskih mjesta za razmnožavanje flamingosa.

Osim flamingosa, jezero je dom čigre i crvenkastih pataka. To je idealno mjesto za ornito fotografiju i posjetitelji su snimili prekrasne slike flamingosa jarkih boja.