navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci dali odgovor

Nacionalni institut za zdravlje SAD-a: Možemo li se zaraziti koronavirusom preko obuće koju nosimo

Posljednjih dana kruže priče kako je i obuća potencijalno mjesto za boravak koronavirusa. Studija provedena na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) otkrila je da virus može živjeti do dva ili tri dana na tvrdim plastičnim površinama.

Objavljeno: 02.04.2020. u 07:58
get url
text

S obzirom na to da su đonovi cipela izrađeni od trajnih, neprozirnih materijala poput plastike i gume, moguće je da bi virus mogao preživjeti i na njima.

Nakon ovoga logično pitanje koje se nameće jeste - može li koronavirus preživjeti na cipelama?

Ako se pridržavate općih pravila održavanja higijene cipela, ne biste se trebali previše zabrinuti zbog toga.

Kako se COVID-19 širi kontaktom respiratornim kapljicama nekoga ko je zaražen, vjerovatnoća širenja ili zaraze virusom iz cipela je mala.

- Znamo da koronavirus može živjeti na površinama koje uključuju i cipele. No, za to je mali rizik i potrebno je da kapljice slete na spomenutu površinu. Većina ljudi već ima naviku skidati cipele prije nego što uđe u svoje domove, pa bih potaknula ljude da to nastave raditi - istaknula je Adwoa Danso, ljekar iz NHS-a sa sjedištem u Londonu.

"Zaraditi" koronavirus iz cipela bilo bi moguće samo u slučaju kada bi respiratorni sekret nekoga ko je zaražen preživio na pločniku, prebacio se na cipele i potom iz cipela prenio u usta - što je vrlo mala vjerovatnoća ako slijedite osnovne higijenske smjernice.

Stoga, da biste mogućnost zaraze sveli na minimum, izuvajte cipele ispred vrata, a potom ih unesite u hodnik na za to već predviđenu tkaninu koju ste poprskali dezinfekcijskim sredstvom sa najmanje 70 posto alkohola, i po kući hodajte u papučama.

Umjesto tkanine, i đon obuće možete poprskati dezinfekcijskim sredstvom, a tkaninu mijenjajte svakodnevno.

Također, kada ovih dana čistite podove u kući, radite to sredstvom koje uklanja bakterije i viruse ili nakon brisanja prođite krpom na koju ste nanijeli dezinfekcijsko sredstvo.

Za svaki slučaj, izaberite jednu obuću koju ćete ovih dana nositi kada izlazite vani.