navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzički razgovor

Muzaferija: Treće mjesto u konkurenciji 26 zemalja nije mala stvar, cilj su mi world music festivali

Armin Muzaferija na nedavno održanoj Turkoviziji napravio je veliki uspjeh i osvojio treće mjesto. 

Objavljeno: 25.12.2020. u 08:41
get url
text

U konkurenciji 26 zemalja, među kojima su bile i Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, naš umjetnik je s kompozicijom "Džehva" osvojio 194 boda, dok je prvoplasirana Ukrajina imala 226.

- Bilo mi je potrebno nekoliko dana da se slegnu emocije. Naravno da se svaki učesnik potajno nada dobrom plasmanu, ali ni u najluđim snovima nismo razmišljali o trećem mjestu. Većina zemalja učesnica mnogo više ulaže u muzičku industriju, imaju više stanovnika tako da smo mi imali male šanse pored Ukrajine, Turske, Azerbejdžana... Treće mjesto u konkurenciji 26 zemalja nije mala stvar - kaže na početku razgovora za Faktor Armin Muzaferija.

Ovaj uspjeh, kako kaže, pokušat će iskoristiti da svoju muziku predstavi izvan područja Balkana.

- Pored Balkana posljednjih godina uspio sam da svoje pjesme predstavim i u Turskoj, ali i u Americi gdje ima dosta Bosanaca i Hercegovaca. Neki moj dugoročni cilj su world music festivali. Već sada imam nekoliko poziva sa značajnih svjetskih festivala, ali i da održim koncerte u Rusiji i nekoliko zamalja u Aziji. Naravno, sve će to zavisiti od situacije sa koronavirusom. Svi se nadamo da će se situacija smiriti i da će se publika vratiti u dvorane i uživati u koncertima – nastavlja Muzaferija.

Zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima već je pripremio tri nove pjesme.

- Prva u nizu pjesama u narednom periodu bit će "Studen vodo" kojoj je motiv srednjovjekovna i kraljevska Bosna. Autor muzike je Alen Lemešević, a za spot je zadužen Muris Beglerović. Želimo na ovaj način skrenuti pažnju na očuvanje kulturno-historijskih spomenika naše prelijepe države, a dio spota će biti sniman na tvrđavi u Srebreniku i kraljevskom gradu Bobovcu. Moram istaći i nesebičnu podršku Ministarstva kulture Tuzlanskog kantona i grada Srebrenika na ovom projektu – kaže Muzaferija koji dodaje da će uskoro krenuti sa drugom sezonom projekta Avlija live, te da pjesme neće snimati samo u svojoj avliji u Mulićima nego širom BiH i na taj način promovirati prirodne ljepote.