navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bosanac u Njemačkoj

Muhamed Kahrimanović: Penzioner s rukom kao čekić vlasnik je šest Ginisovih rekorda

Muhamed Kahrimanović, 63- godišnji Bosanac sa adresom u Hamburgu, penzionisani menadžer kvalitete sa zanimljivim hobijem.

Objavljeno: 08.05.2022. u 19:26
get url
text

Naime, on je vlasnik čak 17 različitih rekorda, od čega čak šest Ginisovih rekorda u disciplinama koje traže snagu, preciznost i vještinu.

Sredinom februara je oborio najteži rekord kada je tokom snimanja TV emisije "Guinness world records superstar" u italijanskom Milanu u jednoj minuti polomio 68 bejzbol palica. Kahrimanović drži rekord i u razbijanju kokosovih oraha, a zbog snage u rukama kojima razbija i najtvrđe predmete, nosi nadimak "Hammerhand".

Ovih dana on boravi u Sarajevu, što je bila prilika za razgovor u kojem je govorio o odlasku iz rodnog Ilijaša, kako je počeo obarati rekorde, koji izazovi ga očekuju u budućnosti...

- Kao dijete, sa četrnaest godina, sa roditeljima Rasimom i Zumrom, te bratom Refikom i sestrom Jasminkom sam otišao u Njemačku. Rođen sam u Ilijašu. Od dolaska u Njemačku do danas živim u Hamburgu. Po zanimanju sam industrijski mehaničar, pa sam se prekvalifikovao, studirao, a posljednjih osam godina radio sam kao menadžer kvalitete. U penziji sam od novembra 2020. godine, imao sam 45 godina radnog staža, tako da sam se penzionisao. U braku sam sa Eminom i imamo kćerku Melisu, a imam i dva unuka, Adu i Naima – počinje Kahrimanović svoju priču za Faktor.

Kao dječak se bavio taekwondoom, a njegov majstor za ovaj sport je primijetio da ima veliku snagu u rukama, te mu je predložio da počne sa "razbijanjem".

- Sve je krenulo kada sam imao 17 godina, dakle, već 46 godina se time bavim. Razbijao sam sve što je u mogućnostima jednog čovjeka, a da ruka ne bude preopterećena i oštećena. Mediji u Njemačkoj su me prije 15 godina nazvali čovjekom s rukom kao čekić. Držim šest najatraktivnijih Ginisovih rekorda u svijetu, u razbijanju kokosovih oraha, gdje sam razbio 148 komada u minuti, u razbijanju bejzbol palica, razbio sam i 120 doza od 0.5 litara punih limenki, a tu su i razbijanje kokosovih oraha sa obje ruke, razbijanje flaša, gdje sam potukao jednog Kineza i polomio 66 flaša u minuti... – nastavlja ovaj ginisovac.

Kako kaže, nikada nije bio interesantniji medijima nego od kada je u penziji. Od januara ove godine bio je na smotrama Ginisovih rekorda u Parizu, Londonu, Beogradu, a sada se sprema za odlazak u Madrid.

- Krajem maja imam poziv za Havaje i Dubai. Nakon što dobijem poziv, ponude mi honorar oko kojeg mogu pregovarati sa organizatorima. Honorar je od 3 do 15 hiljada eura. To je neka dodatna zarada uz penziju - pojašnjava Kahrimanović.

Muhamed se još uvijek bavi taekwondoom i jedan je od osnivača taekwondo Saveza Bosne i Hercegovine uz Branislava Crnogorca i Antona Marasa.

- Dugo godina sam bio trener nacionalnog tima BiH, a 1993. godine sam se borio na Svjetskom prvenstvu u Njujorku i imao sam prvu pobjedu za našu zemlju – kaže Kahrimanović.

{$galerijaFotografija}

Za ovaj izazovan hobi "razbijanja" kaže da mora da postoji perfektna usklađenost duha i tijela.

- Važan je svakodnevni trening, i to prakticiranje, ne treniranje. Tijelo mora biti u skladu, kosti, mišići, nervni sistem, krvotok... Kao tinejdžer u školi sam nekad koristio svoju snagu, ali nije bilo konflikata, a u odraslom dobu sportske vještine ne koristim u svakodnevnom životu. To je zadnje što se mora desiti, da se čovjek mora obračunavati sa nekim. Što se tiče ishrane, to je normalna ishrana kao kod svakog čovjeka. Jučer sam po dolasku na aerodrom odmah otišao na burek i zeljanicu – kaže čovjekom s rukom kao čekić.

Obarajući rekorde je putovao po mnogim zemljama i bio je na nekoliko kontinenata.

- Osim Evrope, bio sam u Aziji i Americi, imao sam nastupe na Karibima, u Dominikanskoj republici, Bejrutu, gdje sam šest dana imao svoj nastup... Samo još nisam bio u Africi. Raduje me odlazak na Havaje, gdje ću biti 14 dana i imati nekoliko šoua, te dva TV nastupa. Gdje god da putujem BiH nosim u srcu. Što sam stariji sve me više vuče ovdje. Tu imam porodičnu kuću i često dolazim i družim se sa komšijama i prijateljima – govori Muhamed.

Kako kaže, nekoliko Bosanaca i Hercegovaca su na njegovu inicijativu i pomoć počeli da se bave obaranjem rekorda u razbijanju.

- Tu su Belmin Osmanbegović, Edin Kajović Kaja, Suad Bajrić koje sam pripremao za takmičenja. Sa mnom su počeli i ovdje smo imali dvije – tri akcije i bilo je fino. Sa jednom TV kućom u BiH sam imao razgovor na temu dana Ginisovih rekorda, što je njihov rođendan i dešava se krajem godine u novembru, da nešto organizujemo i ovdje. Ja ne bih bio u fokusu, već bi okupili mnoge domaće sportiste – kaže na kraju naš ginisovac.

Muhamed Kahrimanović, 05.05.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow