Kako još aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump nije pobijedio na izborima, njegova kćerka Ivanka uskoro će ostati bez titule prve kćerke SAD-a, ali što je još važnije i bez posla.

Kako navodi The Guardian, u Bijeloj kući Ivanka radi kao "savjetnica predsjednika", a navodno je bila zadužena za "edukaciju i ekonomsko osnaživanje žena i njihovih porodica" te "stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast pomoću razvoja radne snage, obuke i poduzetništva".

Prije angažmana u Bijeloj kući nadgledala je "razvoj i akvizicije" u očevoj kompaniji za gradnju, trgovanje i posredovanje nekretninama "Trump Organization" te vodila vlastitu modnu kompaniju. Znala se pojavljivati i kao sudinica u očevoj reality emisiji "Pripravnik".

Kako su joj uloga u Bijeloj kući i gotovo cijela poslovna karijera u vezi s ocem, postavlja se pitanje - što će Ivanka raditi kada završi predsjednički mandat njenog oca?

Trump bi se mogla vratiti u kompaniju "Trump Organization", međutim taj radni ambijent možda neće biti najstabilniji nakon što njen otac napusti Bijelu kuću.
Ured državnog tužioca na Manhattanu u New Yorku potražuje porezne kartice Donalda Trumpa kao bi proveo "kompleksnu finansijsku istragu".

Zahtjev za uvid u porezne kartice djelimično se temelji na javnim izvještajima o "dugotrajnom i opsežnom kriminalnom ponašanju" kompanije "Trump Organization".

Ured državnog tužioca savezne države New York također istražuje "Trump Organization", a radnici kompanije neopravdano su povećali cijenu imanja "Seven Springs" koje se nalazi sjeverno od New Yorka.

Istraga je počela nakon što je bivši Trumpov advokat Michael Cohen tokom svjedočenja u Kongresu rekao da je Trump povećao vrijednost svoje imovine kako bi dobio povoljnije zajmove i ugovore o osiguranju.

Nije izgledno, međutim, da će se Ivanka vratiti u svijet mode.

Naime, njena modna marka više ne postoji. U julu 2018. godine objavila je da je gasi kako bi se usredotočila na svoj posao u Washingtonu.

Zatvaranju modne marke prethodili su raskidi saradnje sa šoping-centrima Neiman Marcus i Nordstrom.

Do prekida saradnje došlo je 2017. zbog slabe prodaje. Bilo je i poziva da se njena odjeća bojkotira zbog politike njenog oca.

Postoje glasine da Ivanku čekaju neke poslovne prilike. Časopis OK! tvrdi da su Trump i njegova porodica prije zatvaranja birališta na dan predsjedničkih izbora 3. novembra dobili "puno televizijskih ponuda" te da su televizije posebno bile zainteresirane baš za nju.

- Ne smijete zaboraviti da je reality televizija od te porodice napravila zvijezde. Ivanka, Donald mlađi i Eric postali su televizijske zvijezde tako što su se pojavljivali pored svog oca u epizodama serije "The Celebrity Apprentice", rekao je za OK! izvor koji je predstavljen kao "vrhunski poznavatelj televizijske industrije".

Povratak Trumpove djece na televiziju ne bi trebalo biti iznenađenje, a niko se ne bi trebao čuditi da upravo Ivanka dobija najviše ponuda, uključujući i onu emisije "Ples sa zvijezdama", dodao je izvor.

Jedan prijatelj porodice Trump, kako ga predstavlja OK!, rekao je:

- Kad bi htjela, ona bi mogla imati vlastitu emisiju na kablovskoj televiziji, i to u "primetimeu".

Ivanka Trump u nedavnim intervjuima dala za naslutiti da želi ostati u javnoj sferi, potencijalno čak i u politici.

U prošlosedmičnom razgovoru za RealClearPolitics, Ivanka je rekla da je "pragmatična u svemu".

Dodala je da smatra da se politika tiče ljudi, a ne stranaka te da sebe smatra "trumpovskom republikankom".

Nije odbacila da je populistkinja i dodala da se protivi pobačaju.

- Poštujem sve strane u toj jako ličnoj i osjetljivoj raspravi. Međutim, ja sam i majka troje djece i roditeljstvo je jako utjecalo na moj pogled na te stvari. Ja sam bezrezervno za zaštitu života – kazala je Ivanka Trump.

Ivanka Trump i njen suprug, investitor i poduzetnik u građevinarstvu Jared Kushner, viši savjetnik predsjednika Trumpa, 2019. su prijavili lične prihode u rasponu od 36 do 157 miliona američkih dolara.

"Trump Organization" i porodični advokat porodice Trump nisu bili dostupni za komentar, zaključuje svoj tekst The Guardian.