navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Škotska

Misterija koja nikada nije riješena: Gdje su nestala tri čuvara

Kapetan James Harvey shvatio je da čuvara uopće više nije bilo na otoku. Tada je počelo da se govori o najvećoj misteriji u novijoj historiji Škotske koja nije riješena ni danas

Objavljeno: 26.10.2019. u 16:31
get url
text

Od decembra 1900. godine do danas nije riješena misterija o nestanku tri čuvara svjetionika na jednom od sedam Flannanskih otoka po imenu Sedam lovaca u Škotskoj..

Škotski je kapetan u svjetionik na tom otoku trebao dovesti još jednog čuvara, a vrijeme polaska je odgođeno zbog loših vremenskih uslova, ali kada je posada broda Hesperus stigla na otok shvatili su da nešto nije uredu.

Naime, luka nije bila pripremljena za dolazak broda,a niti jedan od tri čuvara, koliko ih je tada trebalo biti na otoku, nije bio na pristaništu.

Kapetan James Harvey shvatio je da čuvara uopće više nije bilo na otoku. Tada je počelo da se govori o najvećoj misteriji u novijoj historiji Škotske koja nije riješena ni danas.

To mjesto je, prema predajama, uvijek bilo neobično. Na otoku je živjelo tek nekoliko pastira sa stadima ovaca, te tri čuvara svjetionika. Bila je tu i mala kapelica koja je sagrađena u sedmom vijeku oko koje su se hodočasnici molili puzajući na koljenima.

U svjetioniku su, na kuhinjskom stolu, pronašli spreman ručak, jednu oborenu stolicu, zatim neuredne krevete, te zaustavljene satove. Lampe su bile očišćene za korištenje a dva od tri kaputa nisu bili u ormaru. Ulazna vrata svjetionika su bila zaključana.

Daljnje istrage nisu urodile plodom, a dnevnik koji su vodili čuvari otkrio je par detalja, koji nisu bili dovoljni da se otkrije prava istina.

Čuvar Marshall 12. decembra napisao je da "takve udare vjetra nije vidio u 20 godina službe", a još je neobičnije bilo zapažanje njegovih kolega "Ducat je neobično tih, a McArthur plače", zapisao je Marshall. To je dodatno zaintrigiralo istražitelje s obzirom na to da se radi o zaista neobičnom ponašanju profesionalaca koji su život proveli na moru ili u svjetionicima. 

Sljedećeg je dana Marshall zapisao kako oluja traje i dalje te kako sva trojica dan provode u molitvi. Nagađalo se da su se dogodila ubistva, da su ih posjetili vanzemaljci, da su ih pojele morske nemani, da su se desili neki nadnaravni događaji ili da ih je jednostavno "progutalo more". I danas je ovo misterija o kojoj se priča i koja budi znatiželju u svakome ko za nju čuje, piše mentalfloss.com.