navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Festival piva

Minhenski original vs. Dubai kopije: "Svađa" zbog Oktoberfesta

Organizatori Oktoberfesta, minhenskog godišnjeg festivala piva, kritizirali su planove za stvaranje suparničkog Oktoberfesta u Dubaiju. Uvjeravaju Nijemce da se "original" neće seliti u Dubai.

Objavljeno: 03.05.2021. u 14:42
get url
text
Ilustracija/Oktoberfest

Organizatori odvojenog festivala potvrdili su za CNN da planiraju oponašati minhenski Oktoberfest u Dubai marini od oktobra 2021., paralelno sa događajem World Expo.

"Oktoberfest u Dubaiju" promovira Charles Blume, koji pomaže u organizaciji berlinske božićne pijace, a na njemu će biti postavljeno na desetine pivskih šatora, štandova s ​​hranom, atrakcija i vožnji. Lokacija prima do 120.000 gostiju i neće biti "ograničenja za tradicionalnu bavarsku odjeću, pivo, muziku ili prodaju i konzumaciju hrane bilo koje vrste."

VEZANI TEKST - Njemački oktoberfest neće biti održan ove godine

Iz grada Minhena, koji inače organizira svima poznati festival, pak ističu da je Oktoberfest minhenski original i održava se isključivo u Minhenu.

- Organizatori događaja u Dubaiju ne provode planove u ime ili uz saglasnost grada Minhena - rekao je u izjavi glasnogovornik Odjela za rad i ekonomska pitanja grada Minhena.

O planovima u Dubaiju su izvještavali njemački listovi, navodeći da će desetine šatora, muzika uživo i prenosne pivovare biti postavljene u Dubaiju, dok će slavne osobe dolaziti kao glavni gosti.

Prodaja i konzumacija alkohola tradicionalno je ograničena za stanovnike Dubaija, ali UAE je prošle godine ublažio te zakone.

Oktoberfest je otkazan prošle godine zbog pandemije, a ovogodišnji događaj je upitan jer se evropske zemlje bore za kontrolu trećeg vala koronavirusa.

Organizatori su odredili 18. septembar kao početak dvosedmičnog festivala. No, gradonačelnik Minhena Dieter Reiter rekao je da još nije donesena "odluka o tome može li se Wiesn  (kako nazivaju Oktoberfest u Minhenu) održati ove godine ili se mora otkazati drugi put zaredom.