navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Egzotični otok

Mauricijus: Turistički dragulj Afrike

Egzotični otok u Indijskom okeanu Mauricijus je s vodama tirkizne boje, pješčanim plažama, planinama, vodopadima i tropskom klimom turistički dragulj Afrike.

Objavljeno: 27.03.2022. u 11:56
get url
text

Susjedne zemlje otoka su Madagaskar, Komori, Sejšeli i francuska prekomorska teritorija otok Reunion. Mauricijus je smješten 890 kilometara istočno od Madagaskara, a čine ga otoci Rodrigues, Agalega i Cargados Carajos.

Nakon što su Holanđani otok zauzeli 1598. godine, naziv su mu dali u čast princa Mauricea de Nassaua.

Portugalski mornari su otok otkrili početkom 16. vijeka, kasnije su vlast preuzeli Holanđani, koji su Mauricijus dugo vremena koristili kao bazu za prikupljanje namirnica i materijala. Otok su koristili i za uzgajanje šećerne trske, a otok su napustili 1710. godine. Francuzi su ga zauzeli 1715. godine i dali mu naziv Ile de France.

U ratu između Britanaca i Francuza Mauricijus je 1814. godine u skladu sa Sporazumom iz Pariza, pao pod britansku vlast.

Otok je korišten kao značajna baza u Indijskom okeanu, a nakon što je otvoren Suecki kanal 1869. godine, izgubio je na značaju za Evropljane.

Referendumom održanim 1967. godine, oslobodio se britanske vlasti, a 12. marta 1968. stekao nezavisnost.

Broj posjetilaca premašio broj stanovnika

Glavni grad otoka je Port Louis, jedna od najznačajnijih luka na afričkom kontinentu. Drugi značajnijih gradovi su Beau Bassin-Rose Hill i Vascoas-Phoenix.

Otok je poznat po mnogim endemskim vrstama, ali i izumrloj ptici Dodo. Mauricijus je u posljednjih nekoliko godina zauzeo prepoznatljivo mjesto u turističkom sektoru.

Podaci Ministarstva turizma Mauricijusa pokazuju kako je poznati otok 2019. godine posjetilo 1,4 miliona ljudi, što je više od broja stanovnika.

Mauricijus je posebno popularan među turistima iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke. Iako je zbog pandemije koronavirusa Mauricijus 2020. godine zatvorio svoje granice za turiste, od 1. oktobra 2021. ponovo je počeo dočekivati goste. Od oktobra je otok posjetilo oko 300.000 ljudi.

Direktan let turske aviokompanije Turkish Airlines iz Istanbula prema Mauricijusu traje devet sati. Posjetioci imaju niz mogućnosti za uživanje u turističkoj ponudi otoka.

Među njima su botanički vrt Sir Seewoosagur Ramgoolam, fabrika čaja osnovana 1892. godine, plaža Trou aux Biches, selo Grand Baie, Terres de Sept Couleurs (Zemlja sedam boja) i hinduistički hram Grand Bassin.

Stanovništvo Mauricijusa, na kojem je vidljiv uticaj kolonijalizma, iznimno je šaroliko kada su u pitanju kultura, jezik i religija. Hinduizam je široko rasprostranjen, a stanovništvo su potomci doseljenika iz Azije, Afrike i Evrope.

Oko polovine stanovništva su Hindusi, 32,7 posto kršćani, a 17,3 posto muslimani.

Turistička sezona tokom cijele godine

Šef ureda za turizam Mauricijusa Arvind Bundhun je izjavio kako je otok od 1. oktobra 2021. godine ponovo otvoren za turističke posjete. Dodao je i kako je uspješno provedena kampanja vakcinacije protiv COVID-19.

- Od oktobra do februara smo ugostili oko 280.000 posjetilaca iz svih dijelova svijeta. Ovih dana imamo veoma malo pozitivnih slučajeva na COVID-19. Želim naglasiti da nema hospitaliziranih, niti smrtnih slučajeva - kazao je Bundhun.

Direktor najvećeg lanca hotela u zemlji Rico Paoletti kazao je kako Mauricijus posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta. Otok je posebno zanimljiv posjetiocima iz Evrope.

- S obzirom na to da je Mauricijus tropski otok, možemo reći da turistička sezona vlada cijele godine. Čak je i zimi temperatura 25-27 stepeni. Zimski period, od juna do septembra je također dobar. Topli period traje od oktobra do kraja februara. Tada su temperature 36-37 stepeni i visoka je vlažnost. U tom periodu dolaze mnogi turisti - ističe Paoletti.