navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova kolekcija

Maska, ključ i behar inspirisali su Eminu Husedžinović Ibrahimović

Nova kolekcija Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa Secesija VI sastoji se od tri segmenta.

Objavljeno: 23.11.2021. u 07:59
get url
text

Oni determiniraju različit tematski okvir i koloristički senzibilitet, povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa. Modni dizajn je umjetničko oblikovanje originalne odjeće i modnih dodataka koji zadovoljavaju estetske, likovne, vizualne i funkcionalne kriterije, što je dokazala naša autorica.

Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa, ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom nazivaju "čuvaricom" bosanskohercegovačke tradicije.

- Multifunkcionalnost koja se ogleda u mogućnosti transformacije modela, asimetrija i slojevitost simboličkih nivoa koje prepoznajemo u nazivima "Maska", "Ključ" i "Behar" otkrivaju nam snažnu emociju kao suštinsku odrednicu kreativnog procesa. Iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti, tri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju – kaže Emina Husedžinović.

 

Kako pojašnjava, svaku kolekciju modnim performansom najavljuje po jedan umjetnik: balerina, muzikolog i muzički bend.

- "Maska" neminovno u sebi nosi asocijacije na pandemijsku krizu i gubitak identiteta. Iza maske svi su ljudi jednaki, gubimo identitet i gestikulaciju. Simbolika "Ključa" ogleda se u njegovoj dvostrukoj ulozi kao elementa kojim se otvara, ali i zatvara ulazak u određeni prostor ili violinski ključ označava opseg visine tonova. Ključ predstavlja i simbol tajne koju otkrivamo, zagonetke koju treba riješiti i poduhvata koji bi trebalo da se preduzme. Možemo ga interpretirati i kao izlazak iz krizne situacije, rješenje problema, bljesak prosvjetljenja i otkrića, simbol napretka. Treći dio pod nazivom "Behar" donosi optimizam u simbolici preporoda, rađanja novog života koje nam donose prve naznake proljeća. Za razliku od ekspresivnog, snažnog karaktera modela determiniranih nazivima "Maska" i "Ključ", ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu koja naglašava fragilnost ljudske egzistencije, ali i slavi njenu ljepotu – kaže Emina Husedžinović koja se zahvalila na pomoći Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondaciji za scensku i likovnu umjetnost, te Oriflameu.

Kruna prezentacije nove kolekcije Emine Husedžinović bit će modni performans koji je zakazan za 4. decembar u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a organizator je Urban etno. 

Modeli za novu kolekciju bile su Lara Sutović, Džejla Mahmutović, Ajla Podžić, Husneta Tupković, Arnela Selimović i Ajla Mahmutbegović koje su pozirale Kristini Benić.