navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Beogradski reditelj

Marković: Kusturica je pomalo uličar, ali ga žalim, ostao je bez domovine, Sarajeva, promijenio je čak i vjeru i naciju

Istaknuti beogradski reditelj Goran Marković, autor kultnih filmova bivše drževe kao što su "Specijalno vaspitanje“, "Nacionalna klasa“, "Variola vera“, "Već viđeno“.... poznat je kao žestoki kritičar režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Objavljeno: 02.10.2020. u 17:18
get url
text

Tako je Marković u razgovoru za hrvatski portal lupiga.com  kazao da će se Vučić teško odreći vlasti.

- Neće on predati vlast bez krvi. Dobro zna da je bez nje samo crvić koji će se grčiti na vatri. Zato će posegnuti za bilo kakvom ludošću u pokušaju da ostane na vlast. Epilog zavisi od nas, od toga da li među nama ima hrabrih i odlučnih, poput naših predaka u teškim trenucima koje je ova nacija imala toliko puta, ili su samo ostali bezvoljni robovi nespremni da ulože makar delić svog jadnog života u pokušaju da ga osmisle - rekao je Marković.

On se osvrnuo i na svog kolegu, Emira Kusturicu.

- Emira znam od njegovih ranih dana. On je oduvijek bio pomalo uličar, mogući delikvent. Da nije postao svjetski poznati reditelj, vjerovatno bi sada sjedio u zatvoru. Na drugoj strani, ja ga razumijem, po malo čak i žalim. On je ostao bez domovine, Sarajeva, postao je apatrid, promijenio čak i vjeru i naciju, sve u potrazi za nekim drugim u sebi. Uz to su sve te silne nagrade, on je vjerovatno najnagrađivaniji reditelj u istoriji kinematografije. To se teško izdržava, to hoće da korumpira. Pogotovu ako imate takve predispozicije o kojima sam govorio. Sve u svemu, on je za žaljenje - poručio je Marković.