navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otvoreno prošle godine

"Mačije selo" dom za mačke koje imaju poteškoća, čekaju mlade kao i za ostavljene mačiće

"Mačije selo", otvoreno prošle godine u distriktu Yahsihan, u turskoj provinciji Kirikkale, dom je za mačke koje imaju poteškoća, čekaju mlade kao i za ostavljene mačiće.

Objavljeno: 08.08.2022. u 14:16
get url
text

Općina Yahsihan je na površini od 600 kvadratnih metara od potpuno recikliranih materijala napravila prostor za mačke koji je otvoren 17. februara 2021. godine, a životinje štiti od zime i vrućine. Pored toga, građani koji ispunjavaju uvjete, imaju mogućnost i da udome životinje.

 

Općinski načelnik Osman Turkyilmaz kazao je kako se brinu o životinjama s poteškoćama, onima koje su skotne i mladuncima. Podsjetio je kako su za ideju dobili nagradu od Emine Erdogan, supruge turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Nagradom od 500.000 lira (oko 27.350 eura, op.a) naše "Mačije selo" se proljepšalo. Sada ovdje uglavnom imamo mladunce i mačke s poteškoćama. Skotne mačke smo vratili odakle smo ih uzeli. O životinjama se brinu tri člana osoblja na dnevnom nivou. Ostavljamo im hranu, a godišnje mačkama podijelimo oko 25 tona hrane - rekao je Turkyilmaz.

 

Zahvalio je osoblju i građanima koji pružaju podršku. Zamolio je građane da naročito u ljetnom periodu ostavljaju vodu za životinje.

U "Mačijem selu" na svijet je doneseno 175 mladih, a veterinarska pomoć pružena za 50 mačaka.

- Istovremeno postoji mogućnost udomljavanja, ali životinje ne dajemo svakom ko to želi. Imamo prilično stroge kriterije kako bismo bili sigurni da će se moći brinuti o njima - rekao je Turkyilmaz.