navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Simbol grada

Maca Anastazija deložirana iz kućice uz objekat Dubrovačkih muzeja, javnost protestira

Gradsku macu Anastaziju koja ima 18 godina Dubrovački muzeji su deložirali iz kućice koju je za nju napravio arhitekt Srđan Kera ispred ulaza u Knežev dvor. Uprkos naporima da mački, koju mnogi smatraju simbolom grada i turističkom atrakcijom, bude dopušteno boraviti tamo, iz Dubrovačkih muzeja tom zahtjevu nisu htjeli udovoljiti.

Objavljeno: 01.04.2022. u 11:14
get url
text
Mačka Anastazija

- Mišljenje Dubrovačkih muzeja je i dalje isto. Mačjoj kućici nije mjesto na trijemu Kneževa dvora, bila to kartonska kutija ili stilizirana nastamba. Naglašavamo kako niko nema ništa protiv mačaka koje borave na trijemu dugi niz godina i koje donedavno nisu imale nikakvu nastambu - poručili su.

Arhitekta Kera je zbog njihove odluke bio prisiljen ukloniti kućicu. U međuvremenu je objavljeno srceparajuće pismo koje je arhitekt napisao u ime mačke Anastazije.

- Vama koji ste odlučili o mojoj sudbini: Umorila sam se u ovijeh pet godišta mučenja oko mog boravka, kojeg sam odabrala u kantunu hladnog kamenog pižula i zidova Kneževog dvora, kartona i kutija koje ste dizali, pa ostavljali. Umorila sam se od šaputanja koje sam slušala da sam Vam smetnja. I baš kada sam dobila pravi topli dom, maštajući da ću u njemu proživiti još ovo malo vremena u ljubavi i miru, danas te me ko lupeži u noći, u tišini, naprasno izbacili iz mog doma i istog sklonili.

Zazimilo je, hladno mi je i kiša je počela padati. To i nebo plače. Zašto me mrzite? Čula sam da ste naredili Vašim robovima da mi se i karton mora skloniti ako netko od građana vidi da sam izgubljena, pa mi ga iz samilosti postavi. Ne ostavljajte me da se smrzavam na hladnom kamenu. Nemojte me daleko odnijeti.

Da li ću naći put da se vratim u moj Grad? Nemojte me ni otrovati. Ne zaslužujem kao starica da mi smrt bude u poniženju i boli.

Uspavajte me. Dobit ćete ono što ste oduvijek željeli Više nema mog doma i ni mene više neće biti. Ostat će samo sjećanje da ste mržnjom ubili ljubav.