navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hit biznis

Ljudi u svijetu više ne kupuju odjeću: Sve popularnije internet stranice za pozajmljivanje

Projekt "Rent the Runway" donedavno je bila platforma za posuđivanje odjeće za posebne događaje, ali od ove godine njena popularnost u Velikoj britaniji i Americi je naglo skočila, pa sada korisnici posuđuju odjeću i za svakodnevnicu.

Objavljeno: 24.09.2020. u 22:28
get url
text

Sve više korisnika ima i internet stranicu za posuđivanje odjeće By Rotation, koju je krajem prošle godine pokrenula Eshita Kabra-Davies, da bi ove godine postala oaza poznatih brendova i hit komada, no ni tamo se ne kupuje već - posuđuje.

- Broj korisnika je s 12.000 narastao na 25.000, u samo nekoliko mjeseci, a broj odjevnih predmeta koji cirkuliraju povećao se za 120 posto - izjavila je Eshita Kabra-Davies.

Sacha Newall, suosnivačica platforme My Wardrobe HQ, izjavila je da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen rast odjevnih predmeta i modnih dodataka za 50 posto.

Uoči ljeta, slavna robna kuća Selfridges predstavila je Project Earth, projekt za posuđivanje odjeće poznatih brendova.

Neke kompanije korisnicima daju otvorene ruke da se sami izmjenjuju, a druge imaju odjevne predmete koje onda sami šalju, a nakon toga i čiste, kako bi bili spremni za sljedeću posudbu. Obično korisnici drže robu oko četiri dana, no, naravno, sve ovisi o dogovoru.

U međuvremenu su niknuli slični projekti, među njima i OnLoan, Endless Wardrobe, Devout te Rotaro, koji rade po sličnom sistemu.

Svi oni zarađuju na način da naplaćuju određenu naknadu za procese posuđivanja, odnosno iznajmljivanja, a ako se korisniku svidi odjevni predmet, može ga uglavnom kupiti po dogovorenoj cijeni, piše Guardian.