navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta možete učiniti

Ljekari upozoravaju: Alergični na polen mogli bi se lakše zaraziti koronavirusom i imati težu kliničku sliku

Pandemija koronavirusa u mnogim evropskim zemljama polako dostiže vrhunac, ali ono što dodatno usložnjava zdravlje mnogima su i alergije na polen.

Objavljeno: 09.04.2020. u 13:39
get url
text

Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu utjecati na naš disajni sistem i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni njima mogli lakše zaraziti koronavirusom ili razviti teže simptome, piše CNN.

- Kada dobijete alergiju, u tijelu dolazi do upalnih procesa. Primjera radi, ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će vas početi svrbiti. Curit će vam iz nosa i doći će do drugih manjih upala koje mogu oslabiti imunitet i olakšati prodor virusu COVID-19 – kaže dr. Lakiea Wright, koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u Brighamu i bolnici u Bostonu.

Pedijatar Matt Dougherty, specijalizant za liječenje astme i alergije kod djece u medicinskoj ustanovi Esse Health u St. Louisu, dodaje da, ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći tijelu da se lakše nosi s nekim drugim bolestima, poput neke virusne bolesti koja bi također stvorila upalu.

Šta možete učiniti?

Ako ste skloni alergijama u vrijeme proljeća, stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro što prije poduzeti mjere opreza kako biste održali svoja pluća zdravim.

- Pokušajte se što manje izlagati uzročnicima alergija i počnite uzimati lijekove već sada kako biste umanjili simptome alergije, što je više moguće i time spriječili stvaranje sluzi ili nastajanje upala - preporučio je Dougherty.