navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Ljekari savjetuju: Kako se zaštititi kad vladaju minusi

Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzrokovati smrzotine koje prvo zahvataju nos, uši i prste.

Objavljeno: 25.01.2022. u 08:22
get url
text

Pravilnim postupanjem i pripremom mogu se spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje ekstremno hladno vrijeme može prouzrokovati.

Evo na šta trebate obratiti pažnju kada su vani niske temperature:

Izbjegavajte izlazak rano ujutro ako ne morate

Starijim, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kada su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Obavezni su kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili direktno udisanje hladnog zraka.
Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Topli napici i termostat

Ljekari upozoravaju da se pri uzimanju tekućine naročito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein. Također, starije osobe vremenom gube mogućnost osjećaja promjena temperatura, pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Budite u kontaktu sa starijim članovima porodice

Starije osobe sklone su otjecanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uz sebe imati lične podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Tokom jakih hladnoća povećava se broj ljudi koji se javljaju ljekaru sa navedenim problemima.