navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odlična bh. violinistica

Lejla Piljević Kezo: Ne mogu zamisliti život bez violine

Lejla Piljević Kezo jedna je od najboljih bosanskohercegovačkih violinistica.

Objavljeno: 30.01.2023. u 08:56
get url
text

Ovaj instrument je neodvojiv dio njenog života i profesionalnog puta već 30 godina. Od 18. godine je članica Sarajevske filharmonije, domaća publika je poznaje i kroz nastupe sa bendom NOBS, a sarađivala je i sa mnogim poznatim pjevačkim imenima.

Uradila je fantastičnu obradu sevdalinke "Čudna jada od Mostara grada" u house verziji, koja je oduševila slušaoce, a dio je odsvirala u promotivnom videu Bosne i Hercegovine koji je uradio bosanskohercegovački avanturist i putopisac Robert Dacešin.

U razgovoru za Faktor govorila je o njenim muzičkim počecima, mentoru, radu sa Sarajevskom filharmonijom, saradnji sa domaćim i regionalnim muzičkim zvijezdama…

- Muzikom sam se počela baviti još kao djevojčica od 5-6 godina, kada sam odsvirala svoje prve tonove na violini. Tada je to sve izgledalo kao dječija igra, ali sam vrlo brzo tokom odrastanja i školovanja odlučila da će to biti moja profesija. Sviranje instrumenta zahtijeva mnogo vježbe i odricanja, ali ne žalim ni jednog trenutka jer zaista volim svoj posao. Ne mogu zamisliti moj život bez violine. Naravno, s godinama dolaze i mnoge privatne i poslovne obaveze, ali uvijek je violina prisutna u mom životu – govori 36-godišnja violinistica.

Zahvalna je čovjeku koji je bio njen mentor kroz muzičko obrazovanje i koji je najviše utjecao na njen muzički opus, kao i pedagoški rad.

- To je profesor Dejan Mihajlović. Nažalost, nije više među živima, ali njegova djela će se sigurno prenositi na još mnogo generacija kvalitetnih violinista – ističe Piljević Kezo.

U privatnoj kolekciji ima nekoliko violina, a svaka od njih ima posebno značenje u njenom muzičkom životu.

- Imam i akustične i električne violine. Sve su obilježile neki period moje karijere, tako da se ne bih mogla odlučiti koja mi je najdraža – kaže Lejla.

Osvrnula se i na rad sa Sarajevskom filharmonijom, te saradnju sa muzičkim zvijezdama.

- Sarajevska filharmonija je jedan kvalitetan kolektiv vrhunskih profesionalaca i dobrih prijatelja, tako da i zahtjevna muzička djela i koncerti nisu prepreka kada radite u takvom okruženju. Bitno mi je da osoba sa kojom sarađujem, osim znanja, ima i dobre ljudske osobine. Imala sam sreću da sarađujem sa mnogim pjevačima. Ako moram birati, izdvojila bih Halida Bešlića, Željka Bebeka, Duška Kuliša itd., da se neko ne naljuti ako ga ne spomenem – kroz osmijeh nam govori vrsna violinistica.

U popularnim okupljalištima publika je ima priliku slušati na nastupima benda NOBS, a otkrila nam je i šta je novo u radu ovog sastava.

- NOBS (no ordinary balkan sound) je bend sa zaista širokim repertoarom. Svi muzičari su veliki profesionalci, tako da izvođenje prilagođavamo publici. Ako ste dugo u ovom poslu, možete procijeniti šta publika želi da čuje u datom momentu. Bend čine vokal, bubnjevi, bas gitara, gitara, klavijature, harmonika i, naravno, violina. Prije mjesec dana smo izdali i svoju prvu autorsku pjesmu "Sto života", a u narednom periodu možete očekivati još mnogo iznenađenja – dodaje Piljević Kezo.

Zanimalo nas je i koju muziku sluša u slobodno vrijeme, te kako uspijeva da uskladi poslovni i privatni život.

- U zavisnosti od raspoloženja slušam svaku vrstu muzike. Bitno mi je da je kvalitetna kompozicija, bez obzira na to o kojem žanru se radi. U svakoj numeri pokušavam pronaći inspiraciju za neki od mojih nastupa. Kada su u pitanju obaveze, zaista ih imam mnogo i ne znam kako bih sve stizala da nemam ogromnu podršku i pomoć porodice. Svaki svoj slobodan trenutak nastojim da iskoristim sa njima – govori za kraj razgovora Lejla.