navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Producent i muzičar

Legendarni Mahmut Ferović: Svi koji trebaju, znaju ko je Paša

Mahmut Paša Ferović bio je i ostao sarajevska legenda. O njegovom životu mogle bi se napisati knjige i snimiti filmovi. I u popularnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan" često se pominje vlasnik muzičkog studija Paša.

Objavljeno: 15.01.2022. u 20:39
get url
text

Tvorce serije inspirisao je lik i djelo Mahmuta Ferovića, koji je jedna od najbitnijih figura u nastanku sarajevske pop-rock scene. Ovaj producent i muzičar na direktan ili indirektan način utjecao je na nastanak "Bijelog dugmeta", "Zabranjenog pušenja"…

Svojevremeno, Paša je bio sarajevski John Lennon. Solo gitarista bio je uzor mnogim mladima, koji su željeli da nauče svirati poput Paše. Zbog njega su se muzikom počela baviti brojna poznata sarajevska imena. Legendarni basista Zoran Redžić ističe da je zbog Ferovića počeo svirati.

Paša je svirao u "Čičcima" i "Paucima", a kasnije je bio pionir studijsko-producentskog posla i radio je najbolje u bivšoj Jugoslaviji. Njegov studio nalazi se kod Katedrale, u blizini "Express restorana", u kojem je, kako je vrijeme odmicalo, bio sve više, a sve manje u studiju.

Najveće muzičke zvijezde sedmicama i mjesecima su čekale u redu da snimaju kod Ferovića. Goran Bregović, Halid Bešlić, Zdravko Čolić i mnogi drugi čekali su da dobiju termin za snimanje kod Paše. Na vratima studija bile su desetine poruka poznatih pjevača i muzičara, ali od muzike draže mu je bilo iće i piće. Posebno ovo drugo.

Tako i danas živi. Muzici je mnogo dao, ali mogao je i još više da mu piće i društvo nisu bili na prvom mjestu. Vrijeme najčešće provodi na Dolac Malti i redovan je posjetilac kafanica u ovom naselju.

Nove generacije imaju nove muzičke uzore i idole. Većina mladih Sarajlija nije svjesna koliki je doprinos Ferović dao za nastanak sarajevske pop-rock scene.

- Bilo je to neko drugo vrijeme. Kada sam otvorio studio, to je bila glavna vijest u Sarajevu. Uvijek smo imali dobre muzičare i pjevače. Sarajevo je tada bilo ispred Beograda i Zagreba. Pomalo pratim šta se dešava u muzici. Ne previše. Uz čašicu i mezu često se prisjetim starih dobrih vremena. Ne znam šta bih vam više rekao. Nisam vam ja nikada volio novine i medije. Ne znam jesam li u životu dao 3-4 intervjua. Ima ovih koji vole da se slikaju i pričaju. Svi koji trebaju, znaju ko je Paša – kazao je Ferović za Faktor a zatim produžio u jednu od kafanica na Dolac Malti.