navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Autorska prava

Latino diva u problemima: Tužio je autor zbog fotografije sa Instagrama, traži 150.000 dolara

Njujorški fotograf Steve Sands tužio je Jennifer Lopez i njenu produkcijsku kompaniju Nuyorican Productions zbog kršenja autorskih prava i traži 150.000 dolara.

Objavljeno: 21.04.2020. u 18:16
get url
text

Stoji to u spisima do kojih je došao E! News, u kojima piše kako je Jennifer Lopez iskoristila fotografije koje je snimio Sands da bi promovirala svoju seriju na Instagramu, gdje latino diva ima više od 119 miliona pratitelja, a za to od fotografa nije tražila dozvolu, niti je platila autorska prava.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Harlee

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

Fotografija, koju je Lopez na Instagramu objavila 22. juna 2017. godine, u konačnici je prikupila više od 656 hiljada lajkova.

- Tužena nije tražila dozvolu fotografa da objavi fotografiju na svojoj internetskoj stranici, niti je imala dozvolu tužitelja ili suglasnost za njeno objavljivanje - navodi se u tužbi.

Prema sudskim dokumentima, fotograf ima pravo na zakonom propisanu odštetu od 150.000 dolara.

Tužbu je u ime svog klijenta podnio advokat Richard Liebowitz koji je za E! News rekao:

- Ovo je pravi primjer kako slavne osobe koriste fotografije bez dozvole fotografa kako bi radili na svojoj popularnosti na društvenim mrežama. Broj lajkova koje fotografija skupi zajedno s brojem pratitelja na društvenim mrežama, alat je kojim se komercijalizira njihova objava – kazao je Liebowitz.

Ovo inače nije prva takva tužba pjevačici, koja je za isti iznos dobila tužbu u oktobru 2019. zbog fotografije svog zaručnika Alexa Rodrigueza objavljene još 2017. u Instagram Storyju.