navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U pet gradova

Kultura i umjetnost dostupni su svima u Turskoj: Festival kulturne rute okuplja 15.000 umjetnika iz cijelog svijeta

U organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, jedinstveni festival kulture - "Türkiye Cultural Route Festivals", širi se u pet gradova sa sveobuhvatnijim događajima nego ikada. Očekuje se da će festivali koji će se održati u Istanbulu, Ankari, Çanakkaleu, Diyarbakiru i Konji od do 23. oktobra uskoro proširiti na sve dijelove zemlje.

Objavljeno: 20.09.2022. u 15:55
get url
text

Festival je organizovan po prvi put prošle godine pod nazivom "Beyoğlu Culture Route Festival", a ove godine, proširen je sa Festivalom Ankara Culture Routes. Festivali Turske rute kulture nude jedinstveno kulturno i umjetničko iskustvo u 5 provincija, naglasili su iz Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Sveukupno, festivali će uključivati skoro 15.000 umjetnika i više od 3.000 događaja u rasponu od umjetnosti do kina, književnosti do plesa, muzike do digitalne umjetnosti, koji odgovaraju svačijem ukusu i interesovanju.

- S "Türkiye Culture Route Festivalima", koji se organizuju s ciljem predstavljanja kulturnog naslijeđa naše zemlje na svjetskoj sceni, ne samo da razvijamo kulturne rute naših gradova, već i kulturu i umjetnost činimo dostupnim svima. Naš festivalski entuzijazam, koji smo započeli Rutom kulture Beyoğlu prošle godine, ovaj put ćemo prenijeti široj publici sa mnogo sveobuhvatnijim i raznovrsnijim aktivnostima u svih pet provincija - rekao je Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma Turske.


Više od 100 događaja u Çanakkaleu

Festival Kulturne rute Troje, koji se u Çanakkaleu održava do 25. septembra, okupit će više od 100 događaja koji se sastoje od izložbi, koncerata, razgovora i radionica. Više od 1000 umjetnika će učestvovati u događajima koji će se održati u više od 40 lokacija tokom festivala.

Festivalski entuzijazam će se nastaviti 23 dana u Istanbulu i Ankari.

Beyoğlu i Ankara Culture Route održaće se u isto vrijeme od 1. do 23. oktobra. Više od 6000 umjetnika u 46 različitih prostora sastat će se sa ljubiteljima umjetnosti na više od 1000 događaja na Beyoğlu Culture Route Festivalu. Nezasitno kulturno i umjetničko okruženje doživjet će se na Kulturnoj ruti Ankare, gdje će se održati više od 500 događaja uz učešće skoro 5000 umjetnika na 70 različitih tačaka na ruti od 5,7 kilometara u Ulusu Ankare.

500 događaja u Diyarbakiru

Više od 2000 umjetnika i 500 događaja donijet će svijetu kulturno i umjetničko bogatstvo Turske iz Diyarbakıra na Festivalu kulturnih ruta Sur, koji će se održati od 8. do 16. oktobra.

Mjesto susreta mistične muzike u svijetu

19. Međunarodni festival mistične muzike Konya, uključen u festivale kulturne rute Turske, također će odvesti ljubitelje umjetnosti u različite svjetove. Na festivalu koji će se održati od 22. do 30. septembra u okviru 815. godišnjice rođenja Mevlane Dželalidina Rumija nastupit će muzičari iz Turske, Španije, Egipta, Azerbejdžana, Njemačke, Uzbekistana, Indije i Irana.