navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Intervju

Kuhanjem i humorom osvojio društvene mreže: Neno je IT stručnjak koji je posegao za kašikama i šerpama

Posao IT stručnjaka Neno Svjetlanović iz Sarajeva ostavio je kako bi se mogao posvetiti kuhanju. Informatičko iskustvo iskoristio je tek toliko da svoje kulinarske delicije "upakuje" u videozapise koje objavljuje na društvenim mrežama.

Objavljeno: 18.06.2022. u 08:38
get url
text

I vrlo brzo, dobio je brojne fanove jer Neno dok kuha svako jelo začini dozom humora, a ponekad, dok se jelo krčka, posegne za gitarom ili klavirom. Na meniju su uglavnom domaća i jela sa međunarodne "scene", ali uvijek uz Nenin poseban začin. Prvenstveno, kroz svoj rad želi promovirati bosansku, ali i balkansku kuhinju. Za početak na domaćem tržištu, a onda i cijelom svijetu jer u pripremi je i engleska verzija cijelog projekta na društvenim mrežama.

U intervjuu za Faktor ispričao je zašto ga kuhanje više ispunjava nego "siguran" posao IT stručnjaka, gdje sebe vidi kao kuhara, kao i da li planira ostvariti se kao muzičar.

{$galerijaFotografija}

Zašto ste se odlučili da IT sektor - rad ispred računara, zamijenite kuhinjom - šerpama i kašikama?

Nakon 10 godina informatike i gledanja u monitor više od 10 sati na dan, shvatio sam da mi nije u cilju da tako provedem i narednih trideset godina, iako i sad kada kombiniram te dvije struke, zbog editovanja i edukacije u ovom u čemu imam manje iskustva – videoprodukciji, ispred monitora provodim još više vremena. Informatika omogućava komforan život, ali nikad nije bila moja strast, a ni karijera u kojoj iza sebe možeš ostaviti neko kreativno djelo osim ako nisi jedan od rijetkih kao što je Steve Jobs ili Elon Musk. Većina karijera u IT-u završi tako što odeš u penziju, zamijeni te neki senior i kroz šest mjeseci biva zaboravljeno sve što si ti uradio za neku korporaciju. Ja ipak želim biti negdje gdje čovjek ima više prostora da pokaže svoju kreativnost. S druge strane, nekome ko uživa u informatici i ko je ambiciozan u tom području ću uvijek toplo preporučiti da se drži te profesije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neno Svjetlanovic (@nenocooks)

Koje prvo jelo ste naučili napravili, šta najviše volite kuhati i za koga najčešće kuhate kada ugasite kamere?

Ako ne brojimo zidareve sendviče, reći ćemo da je to keks torta koju sam napravio sa 9 godina. Najčešće kuham za sebe i kada ugasim kameru. Naime, znao sam postaviti set za snimanje i onda shvatiti da mi se taj dan uživa u kuhanji i jede to jelo koje sam naumio praviti i onda ugasim kamere kako bih otklonio stres i druge stvari koje snimanje donosi sa sobom, a koje čine sav proces kuhanja manje zanimljivim. Ako ne kuham sebi, najdraže mi je kuhati roditeljima. Oni to najviše cijene. Kada kuham za društvo, oni to što napravim "pometu" kao da nikad ni postojalo nije i odu svojim putem. Mada znaju biti dobri pokusni kunići.

Svaki kuhar ima svoje recepte po kojim je prepoznatljiv - šta ste Vi do sada osmislili?

Recepti su meni samo smjernica i u svaki koji slijedim se trudim da ubacim neku svoju notu. Neki recepti koje sam u startu osmislio iz glave su Burger – 4 vrste luka, Bosanska Pizza sa kajmakom i janjetinom, a uskoro ću snimiti i recept za svoju verziju brownieja koja je možda nešto najbolje što sam smislio do sad. U jednom klipu sam pokazao unikatan način kako napraviti ultra tanke tortilje i peći ih na woku okrenutom naopako, ali čisto sumnjam da sam prvi koji se toga sjetio.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neno Svjetlanovic (@nenocooks)

Na društvenim mrežama videozapise kuhanja začinili ste i humorom. Kakve najčešće reakcije dobijate od publike?

"Koja budala" i onda onaj smajli što plače od smijeha.

Da li je kuhanje za Vas ipak samo hobi ili se planirate ozbiljno baviti ovim poslom, pa dospjeti i na listu najpopularnijih u ovom pozivu?

Sve je to hobi, ali slagao bih kada bih rekao da ne planiram to sve pretvoriti u nešto veće. Zadovoljan sam kako kanal napreduje u našoj regiji, ali krajnji cilj je balkansku hranu približiti i ostatku Evrope pa i šire ako bude moguće, tako da bih bio presretan kada bi strani kanal, koji ću uskoro pokrenuti na YouTubeu, ostvario neki uspjeh iako će to sigurno biti mnogo teži poduhvat i mnogo duži put.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neno Svjetlanovic (@nenocooks)

Svirate gitaru i klavir, dok se krčka jelo na šporetu, no da li ste ikada razmišljali da se ostvarite na muzičkoj sceni ili se to više ne isplati u BiH?

Ne planiram, muzika će uvijek biti jako bitan dio mojih klipova, ali ozbiljniji pristup tim vodama ostavljam profesionalcima u tom području. Ja sam ipak u tom svijetu jedan amater sa nekoliko amaterskih bendova iza sebe i nekoliko amaterskih svirki. Volio bih uzeti gitaru u ruke i zasvirati sa nekim muzičarima, ali i ako dođe do toga, to će ostati na egzibicijama. Ne mislim da se ne isplati. Kada bih se bavio muzikom, uvijek bih prije bio stava da ja lično nisam dovoljno dobar, nego da je to nešto čime se više ne vrijedi baviti. Iako za uspjeh u tom području danas treba imati talenta za još jednu stvar, a to je biti sposoban prepoznati šta ljudi žele da čuju i pružiti im to, iako to nekad zahtijeva navigiranje izvan komfor zone umjetnika.

_DSC0621.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow