Turska kuhinja
Kremasto i ukusno: recept za paša lokum ili sultanovu sarmu

Ako volite kremaste slastice, ovaj kolač će biti vaš novi favorit. Recept za sultanovu sarmu tradicionalno nam dolazi iz turske kuhinje.
Sama priprema ne oduzima puno vremena, a obradovat će vas i činjenica da se ovaj kolač ne peče. Nakon dugog dana, vrijeme je da razmazite nepce i razveselite najmilije s ovim slatkim zalogajima.
SASTOJCI:
100 g kokosa
1 l mlijeka
120 g šećera
60 g oštrog brašna
60 g gustina
2 kašike kakaa
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
200 ml slatke pavlake
PRIPREMA:
U pleh dimenzija 40 cm×34 cm pospite ravnomjerno kokos. U 200 ml mlijeka dodajte brašno, gustin, kakao i promiješajte tako da ne bude grudica, a ostatak mlijeka sa šećerom zagrijte u posudi da provrije. Postepeno dodajite smjesu s brašnom i kakaom u provrelo mlijeko i sve vrijeme miješajte. Kuhajte par minuta na blagoj vatri dok se ne zgusne, a onda dodajte izlomljenu čokoladu i isjeckan margarin te miješajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu. Kremu nanesite ravnomjerno po plehu posutom kokosom i pažljivo, da vam se krema ne pomiješa s kokosom.
Stavite pleh s kremom u frižider da se dobro ohladi najmanje tri sata. Provjerite prstom, ako vam puding bude djelovao zgusnuto, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom.
Prije toga, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cijele površine kreme. Uzmite tanak oštar nož i presijecite kolač prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom sijecite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i zarolajte u rolnicu. Lokume posložite na tacnu i stavite u frižider.
View this post on Instagram