Intervju tragično preminule princeze Diane, kojeg mnogi najavljuju kao bombastičan, spreman je da uskoro ponovo bude emitiran u programu Channela 4, prema riječima dobro upućenog izvora, ono što je princeza kazala u njemu bit će veoma neugodno za britanski dvor.

Riječ je o intervjuu kojeg je već jednom 1995. pogledalo 21 milion ljudi i s velikim zanimanjem pratili šta je pokojna princeza imala reći o vanbračnim aferama svog supruga princa Charlesa, te dovela u pitanje je li on uopće prikladna osoba da jednog dana postane kralj Velike Britanije.

Bit će ovo još jedan u nizu velikih udaraca za kraljevsku porodicu koja se posljednjih mjeseci suočava sa ne tako lijepim stvarima, poput umiješanosti princa Andrewa u skandal sa Jerryjem Epsteinom, kao i odlaskom princa Harryja i Meghan Markle koji su se sa sinom Archiejem preselili u Los Angeles i tako odrekli svojih kraljevskih dužnosti.

Dokumentarac bi trebao biti emitiran ove jeseni, a temeljit će se na nizu problema koji su zadesili kraljevsku porodicu.

Utjecaj intervjua bit će detaljno istražen, a anonimni izvor dodao je da će se sve analizirati.

Princeza Diana i princ Charles razišli su se 1992. godine nakon 11 godina braka, a mediji od tada konstantno iznose pikanterije o njihovom životu.

Jedna od tema dokumentarca bit će tako Dianin razgovor sa novinarem Martinom Bashirom o suprugovoj vezi sa Camillom Parker Bowles te svojoj ljubavi koju je osjećala prema vojniku Jamesu Hewittu.

- U ovom braku bilo nas je troje, tako da je bilo malo gužva - odgovorila je Diana na pitanje o Charlesovoj vezi sa Camillom, a tada je kazala i šta misli o njegovim sposobnostima da obavlja svoj posao.

Iako je intervju kod javnosti izazvao veliko suosjećanje, prema tvrdnjama stručnjaka, on je princezu Dianu dodatno otuđio od kraljevske porodice, jer se smatralo da je nanio nenadoknadivu štetu monarhiji i prisilio kraljicu Elizabetu da zahtijeva Dianin i Charlesov razvod.

Postupak razvoda počeo je nekoliko sedmica nakon intervjua.

Dianina sestra Sarah McCorquodale izjavila je kako se princeza, prije intervjua, nije savjetovala ni sa kim o svojim planovima i namjerama.