navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obiluje mineralima

Krajnje je vrijeme da ovo povrće uvrstite na svoj meni

Iako se njena vrijednost u savremenoj kuhinji često zanemaruje, prasa služi kao lijek protiv mnogih bolesti. 

Objavljeno: 07.02.2023. u 22:10
get url
text
Prasa

Krajnje je vrijeme da ovo povrće uvrstite na svoj svakodnevni meni.

Sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na disajne ​​organe, probavu, bubrege, jetru, krv i krvne žile.

Kao i ostale vrste luka, i poriluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, a uzgaja se od davnina. Od svih vrsta luka najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje očiju.

Osim toga, ima još jednu prednost nad ostalim vrstama luka, najlakše se uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature, može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća. Zato je prasa važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan.

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirova prasa odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. S obzirom na to da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli – i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima, sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile.

Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.