navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Virus je još tu

Korisno je znati: Mjesta koja često zaboravite obrisati i dezinficirati

Epidemija koronavirusa uvela je mnoge promjene u naš svakodnevni život, a ponajviše nas je natjerala da više nego što smo to do sada radili peremo ruke i stalno čistimo i dezinficiramo - kvake, česme, prekidače, daljinske upravljače…

Objavljeno: 22.05.2020. u 20:03
get url
text

Sve su to mjesta koja često dodirujemo i na kojima se najviše zadržavaju virusi i bakterije.

Iako je epidemiološka slika u našoj zemlji povoljna, virus je još prisutan, pa nije nepotrebno podsjetiti na mjesta u kući i automobilu koja i dalje treba često čistiti i dezinficirati.

Prije nego što počnete sa čišćenjem, stavite masku i rukavice.

Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.

Očistite kupatila, uključujući wc šolju i sve dostupne površine u ovoj prostoriji deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

Svakih sedam dana zamijenite posteljinu i operite je u mašini na 90 stepeni Celzijusa.

Nakon čišćenja, krpe koje ste koristili operite u mašini za veš također na 90 stepeni.

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

- pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva,

- izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece,

- ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje,

Mjesta na koje većina ljudi zaboravi:

Tipka na vodokotliću

Tokom epidemije, ali i inače, kupatilo je tzv. „hotspot“ za viruse. Iako ste pazili i nekoliko puta na dan prebrisali česmu i umivaonik, kvaku na vratima, pa čak i posudu za tekući sapun, jednu ste stvar možda preskočili - tipku na vodokotliću. Ako vam je ponestalo dezinfekcijskih krpica, ništa zato. Nanesite dezinficijens, ostavite da djeluje, pa obrišite papirnom salvetom.

Naočale

Bez obzira nosite li naočale za čitanje ili stalno, prije svakog nošenja potrebno ih je dobro očistiti. Za to vam nisu potrebna dezinfekcijska sredstva jer ih oprati možete toplom vodom i blagim tekućim sapunom ili krpicama za naočale.

Volan i radio u automobilu

Ako ste u domu sve prebrisali, razmislite kakva je situacija s vašim prijevoznim sredstvima. U automobilu dobro očistite sve površine - kvaku s vanjske i unutrašnje strane, volan i sve komade, radio, mjenjač, kopče na sigurnosnom pojasu, ručke za namiještanje položaja na sjedištima. U automobilu držite i jednu posebnu kantu u koju ćete bacati krpice za dezinfekciju.

Komande i ručkice

Na kuhinjskim ormarićima ste više puta prebirali ručkice? A što je sa komandama na šporetu koje služe za jačinu temperature, dugmićima na perilici za posuđe i mikrovalnoj pećnici? Obrišite ih dobro i na daljinskom upravljaču, kućnom telefonu, perilici rublja i sušilici.

Kartice i ključevi

Po dolasku iz trgovine napravili ste sve - oprali ruke, obrisali kvaku na vratima, pa opet oprali ruke? Ali jeste li prebrisali ključeve od kuće i automobila te karticu kojom ste plaćali? Kako ne biste oštetili magnetsku traku na kartici, sredstvo nemojte nanositi direktno na nju nego na krpu kojom čistite.

Torbica

Kako biste je očistili, kožnu torbu prebrišite krpicama koje ne sadrže izbjeljivač kako ne biste oštetili boju. Izbjegavajte i proizvode s visokim udjelom alkohola. Ako je baš potrebno, krpu umočite u toplu vodu kojoj ste dodali malo blagoga sapuna, dobro ocijedite, pa jed obrišite.