navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koronavirus

Kompanija "Johnson and Johnson" testira svoju vakcinu i na tinejdžerima

Kompanija "Johnson and Johnson" objavila je da svoju vakcinu protiv COVID-19, koja je trenutno odobrena samo za odrasle, sada testira i na tinejdžerima.

Objavljeno: 03.04.2021. u 08:50
get url
text
Vakcina

Proizvođač lijeka od septembra provodi kliničko ispitivanje sigurnosti i imunološkog odgovora svoje vakcine na zdravim odraslima. Ta studija sada uključuje adolescente od 12 do 17 godina, navodi kompanija u izjavi.

Dr. Paul Stoffels, potpredsjednik izvršnog odbora i glavni naučni direktor "Johnson and Johnson", primijetio je "duboki utjecaj" pandemije na obrazovanje, mentalno zdravlje i dobrobit adolescenata, piše CBS News.

- Od vitalne je važnosti da razvijemo vakcine za sve, bilo gdje, kako bismo pomogli u borbi protiv širenja virusa s ciljem povratka u svakodnevni život - rekao je u izjavi.

Dr. Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, nedavno je kazao da misli da će vakcine biti spremne za stariju djecu na jesen, ali vjerovatno neće biti dostupna do 2020. godine za djecu osnovnoškolske dobi.

I Moderna i Pfizer nedavno su najavili ispitivanja vakcina za djecu mlađu od 12 godina.

Johnson and Johnsonova vakcina prvo će biti testirana na malom broju tinejdžera, starih između 16 i 17 godina, a zatim proširena na veću grupu mlađih adolescenata, saopćila je kompanija.

Vakcina ove kompanije registrovana je u Sjedinjenim Američkim Državama i 11. marta je dobila odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji.

Kompanija navodi da se priprema u bliskoj budućnosti na testiranje lijeka na trudnicama i djeci.