navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubimci

Koliko dugo pas može ostati sam u kući?

Ljubimac u kući donosi sa sobom velike radosti, ali i veliku odgovornost. Ljubimac zahtijeva brigu kao i malo dijete.

Objavljeno: 22.05.2020. u 23:04
get url
text

Iako za razliku od djece ljubimce možete ostaviti same čak i u najmanjoj dobi, pitanje je koliko dugo ljubimci mogu biti sami.
Istraživanje je pokazalo da štenci moraju obavljati fiziološke potrebe na sat po mjesecu starosti. To znači da će pas koji ima tri mjeseca obavljati nuždu svaka tri sata.

Odrasli psi nuždu obavljaju na svakih šest do osam sati, dok stariji psi, iako sporiji, nuždu obavljaju na dva do šest sati.

Predugo zadržavanje urina ne samo da nije ugodno za psa već može dovesti i do nezgoda u kući te infekcije urinarnog trakta.

Psu je potrebno osigurati izlazak svakih četiri do šest sati, a ako ste u tom razdoblju na poslu, iskoristite pauzu ili iskoristite usluge neke treće osobe ili komšija kako bi izveo psa da obavi fiziološke potrebe.

Ako je pas previše vezan uz vlasnika, potrebno je pozdraviti se s njim prije odlaska iz kuće. U međuvremenu, igrajte se s ljubimcem te stvorite pozitivan osjećaj kod psa prije nego što ga napustite dok ste na poslu ili zbog nekih drugih obaveza.

Naravno, psi su socijalna bića i ako idete negdje veći dio dana, prije odlaska i po dolasku osigurajte psu dugu šetnju. Ne samo da im je potrebna vježba već i socijalna interakcija, koja je i sami prolazak pored drugih pasa na ulici.

Definirati precizno koliko je sigurno ostaviti psa samog u kući je vrlo teško, jer svaki pas je individualna jedinka.

Svakako, odraslog psa bi trebalo izvoditi svakih četiri do šest sati pa se to može uzeti kao razdoblje u kojem je ljubimac siguran u samoći.