navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pokrajina Mus

Kolijevka civilizacija: Upoznajte mjesto gdje su Turci prvi put kročili na tlo Anadolije

Grad i istoimena pokrajina Mus, u istočnoj Anadoliji - kolijevki civilizacija, zauzimaju posebno mjesto u historiji Turske. Jer, na mjestu Malazgirt (Manzikert) u ovoj pokrajini, gdje se 1071. godine dogodila istoimena bitka, stigli su prvi Turci u Anadoliju!

Objavljeno: 25.11.2022. u 19:24
get url
text

U to vrijeme, Malazgirt je bio važno trgovačko mjesto, i tu se 1071, bizantski car Roman IV, inače sin Konstantina Diogena, člana ugledne i moćne kapadokijske porodice, borio protiv seldžučkog sultana Alparslana. Tokom svoje kratkotrajne vladavine, bizantski car je pokušao zaustaviti prodor Seldžuka u Malu Aziju, ali je doživio težak poraz.

Spomenik pobjede

Iako je Alparslan (koji je vladao prostorima današnjeg Irana, Iraka, Sirije i dijelovima Turske) prije bitke pokušao postići mirovni sporazum, car Roman je odbio pregovarati. Nakon ove neizbježne bitke, Alparslan je porazio Bizantijce i zarobio Romana. Ova pobjeda otvorila je Turcima vrata Anadolije, a ovaj datum se smatra početkom Turaka i islama u Anadoliji. Također, nakon ovog datuma Turci su u potpunosti osvojili cijelu Anadoliju i uspostavili anadolsku državu Seldžuka.

Osim Malazgirta, koji je danas muzej na otvorenom, i gdje se nalazi 52 metra visok Spomenik pobjede sa dva stuba koji predstavljaju kapiju Anadolije, a prostor između njih ulazak Turaka u Anadoliju, Mus ima veliki turistički potencijal u smislu prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti.

Pokrajina datira iz 6. stoljeća nove ere. Tu su impresivne džamije iz perioda Seldžuka, kao što su Alaaddinbey, Haci Seref – koja je jedno vrijeme korištena i kao zatvor, te Ulu džamija. Prema legendi, Turci su podigli džamije u svim gradovima koje su osvojili, a najveću od svih nazvali bi Ulu Cami. Zato danas možemo pronaći džamije sa istim imenom u različitim gradovima Turske.

Ulu džamija

Mus je, prije dolaska Turaka, bio pod vladavinom Urartua, Medijanske, Perzijske, Bizantijske, Sasanske civilizacije. Ima treću po veličini ravnicu u istočnoj Anadoliji. Nalazi se u najvišem dijelu Turske, u blizini rijeka Murat i Karasu. Ova ravnica ima prirodnu ljepotu, sa jezerima i zelenilom skrivenim između visokih planina. Površine je 8.196 kvadratnih kilometara i ima više od 410 hiljada stanovnika.

Dvorac Malazgirt

Dvorac Malazgirt - najstariji spomenik

Najstariji spomenik u Musu je dvorac Malazgirt koji je sagradio kralj Urartua u devetom stoljeću prije nove ere. Zapravo, to je bila prva tvrđava koju je država Urartu izgradila za potrebe odbrane. Dvorac ima četiri kapije, oko njega teku prirodne vode, a bio je svjedok brojnih ratova kako za vrijeme Bizantijskog carstva tako i nakon osvajanja Turaka.

Upravo zbog svega toga prvobitni izgled dvorca nije mogao biti u potpunosti sačuvan, obnavljan je u različitim periodima.

Sve o bici na Malazgirtu vješto je prikazano u panoramskom muzeju Malazgirt. Replika slavne bitke predstavljena je kroz velike i male figure gubitnika i osvajača, što posjetiocima ove kulturno – historijske institucije daje slikoviti prikaz, odnosno "vraća" ih u prošlost gdje se zatiču u ulozi svjedoka nad trijumfom Turaka.

Muzej Malazgirt

U tom fonu prikazan je i 15. juli iz 2016. godine, odnosno pokušaj vojnog udara, kada su građani Turske odbranili demokratiju suprotstavivši se naoružanim pučistima, terorističkoj organizaciji FETO.

Prikazan je i osmanski period i osmanski vladari, među kojima i sultan Mehmet koji je poveo svoje brodove na Zlatni rog da bi osvojio Istanbul, a jedna prostorija muzeja replika je najprometnije istambulske ulice Taksim kojim prolazi popularni crveni tramvaj.

Istočni Eufrat

Kroz Mus protiče i rijeka Murat poznata kao Istočni Eufrat, odnosno glavni je izvor rijeke Eufrat. Stari Grci i Rimljani su je nazivali Arsanias. Nastaje u blizini planine Ararat sjeverno od jezera Van, u istočnoj Turskoj, i teče prema zapadu 722 kilometra kroz planinska područja. Jedna od atrakcija na rijeci je Muratov most koji je sagrađen u seldžučkom periodu, ali datum nije poznat. Most je dug 143 metra, širok 4,77 metara i visok 16 - 18 metara. Most se danas aktivno koristi, i posebno je popularan među mladencima koji tu prave fotografije s vjenčanja. 

Muratov most i Murat rijeka, poznatija kao Istočni Eufrat