Potrebni sastojci za tijesto: 500 g mehkog brašna, 125 g ulja, 125 g maslaca, 1 prašak za pecivo, pola šoljice šećera, pola šoljice hladnog mlijeka.

Fil: 1 kg kiselih jabuka, cimet, šećer.

Još je potrebno: šećer u prahu za posipanje.

Postupak pripreme:

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa prosijte. Dodajte ulje i maslac sobne temperature, mlijeko i šećer. Sve dobro umijesite.
Dobit ćete glatko tijesto koje je potrebno oklagijom razvaljati u dvije kore veličine lima za pečenje. Kore ne trebaju biti debele, tri, četiri milimetra je idealno.

Ogulite i nairendajte jabuke.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i položite jednu koru. Preko nje rasporedite naribane jabuke. Pospite jabuke šećerom i cimetom po želji. Precizna mjera za šećer ne postoji jer sve zavisi od toga koliko su jabuke kisele i koliko slatku pitu želite.

Zatim stavite gornju koru i premažite pitu hladnom vodom pomoću četkice.

Pecite bez ventilatora, s gornjim i donjim grijačem oko sat na temperaturi 170 stepeni Celzijusa. Važno je da se pita peče polako, na tihoj vatri, da bi fil od jabuka postao kremast i upio se u tijesto.

Savjet 1: Postoji opasnost da vam donja kora ostane gnjecava, ako koristite veoma sočne jabuke. Zato, ako procijenite da su jabuke jako sočne, nije loše donju koru posuti prezlama prije nego što poredate jabuke.

Savjet 2: Vodite računa da se lijena pita, kao i sva prhka tijesta s masnoćom, obavezno pripremaju dan unaprijed. Ispecite je, izvadite iz rerne i prekrijte salvetom. Režite neposredno prije serviranja i pospite šećerom u prahu.