Ukoliko hranu pravilno čuvate sigurna je za upotrebu sve dok se ne pojave znakovi kvarenja, a da li je dobra za korištenje neka namirnica najčešće će vam najbolje kazati vaša osjetila a ne rok trajanja otisnut na ambalaži.

Bakterije koje uzrokuju kvarenje uzrokuju itekako primjetne promjene mirisa, okusa i teksture hrane pa ako se ništa od toga nije promijenilo hrana je sigurna za jesti.

Osim toga, kuhanjem, pečenjem ili podgrijavanjem hrane zaštitit će se od bakterija kao što su E. coli ili salmonela. Oznake koje susrećemo na ambalaži najčešće su 'Upotrijebiti do' i 'Najbolje upotrijebiti do', no znači li to da hrana nakon tog roka nije za upotrebu?

Za sirće, med, vaniliju ili druge ekstrakte, šećer, so, definitivno ne morate brinuti jer će trajati vječno uz tek male promjene u kvaliteti.

Zob koja je samo mehanički obrađena trajat će barem godinu dana prije nego što se počne osjećati užeglost, ali djelimično termički obrađena zob (instant zob) može trajati gotovo vječno. Ista stvar je i s grizom.

Bijelo brašno je sigurno za upotrebu bez obzira na starost, dok brašna od cjelovitog pšeničnog ili bilo kojeg drugog zrna mogu u roku od nekoliko mjeseci poprimiti metalni ili sapunasti miris. Duže trajanje bijelog zrna u pravilu vrijedi i kod drugih žitarica, pa će naprimjer rafinirana bijela riža trajati godinama, dok će smeđa riža trajati tek nekoliko mjeseci. Razlog tome su masti koje sadrže nerafinirane žitarice, a koje su prva stvar koja će se kvariti na policama ostave.

Orašasti plodovi, koji obično sadrže veću količinu masti, propasti će u roku od nekoliko mjeseci, ali ostavljeni u zamrzivaču mogu potrajati i nekoliko godina.

Hljeb iz trgovine napravljen sa uljima i konzervansima u frižideru može ostati mehak sedmicama a nemasni hljeb od kiselog tijesta koji kupujemo u pekarama ustajali miris može poprimiti već sljedeći dan. A već u roku od par dana će početi i da buđavi.

Grah i leća bit će sigurni za konzumaciju godinama nakon kupovine ali će vremenom postajati sve tvrđi i bit će potrebno duže ih kuhati. Svakako ih držite na hladnom mjestu.

Što se tiče konzerviranih namirnica, hrana u metalnim konzervama u pravilu traje duže od one u teglama, a u plastičnim posudama traje najkraće.

Sve dok nema vanjskih znakova kvarenja, poput napuhnuća ili hrđe, ili vidljivih znakova kvarenja kad otvorite, poput zamućenja, pljesnivosti ili mirisa truleži, konzervirano voće, povrće i meso bit će jednako ukusni kao i onoga dana kad ste tu konzervu kupili.

Je li ulje dobro možete provjeriti kao i s većinom namirnica ukoliko ga pomirišete. Kod starog ulja počinju se razvijati metalni i sapunasti mirisi, a u nekim slučajevima, kao kod ulja od uljane repice, i mirisi ribe. Ako ne vjerujete nosu, kapnite ulje na vrh prsta i stisnite. Kod užeglog ulja osjeća se ljepljivost, a ispravno je ulje klizavo.

Senf traje vječno. Kečap će početi mijenjati boju unutar jedne godine, ali će i dalje ostati ukusan. Suprotno uobičajenom mišljenju majoneza ima izuzetno dug rok trajanja, posebno kad ne sadrži sastojke poput svježeg limunovog soka ili bijelog luka. Visoke koncentracije masti, soli i kiselina u majonezi neprijatelj su bakterijama i plijesni.

Što se tiče mlijeka, za dugotrajnije mlijeko potražite na ambalaži oznaku UHT, što je skraćenica od 'ultrahigh temperature', mlijeko tretirano na izrazito visokim temperaturama, a zovemo ga još i trajno mlijeko.

U svakom slučaju pazite na svoje i zdravlje svojih ukućana i vodite računa o hrani koju konzumirate.

Izvor: Faktor