Novi film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?", bh. kandidat za nagradu "Oscar" Američke akademije, do kraja mjeseca je na repertoaru kina Meeting Point u Sarajevu, a od nedjelje, 18. oktobra, prikazivat će se u dva termina: u 17 i u 20 sati.

Ovaj film je nedavno osvojio nagradu za najbolji strani film na filmskom festivalu u Antaliji (Turska), a uskoro će biti prikazan na 58. Međunarodnom filmskom festivalu "Viennale" u Beču.

Slijede projekcije na El Gouna festivalu u Egiptu, u Busanu u Južnoj Koreji, u Wrocławu u Poljskoj te na festivalu u Rotterdamu u Holandiji. Svjetsku premijeru je imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu.

Radnja filma "Quo Vadis, Aida?" događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.