Vijest o novoj proteinskoj vakcini francuske kompanije Sanofi, koje bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku, izazvalo je interesovanje ljudi oko toga koliko je djelotvorna i po čemu se razlikuje od dostupnih vakcina.

Odgovor je dao jedan od najpoznatijih imunologa u Hrvatskoj, Zlatko Trobonjača.

- Nema nikakvog genetskog materijala, nije to niti glasnička RNA ni DNK, nego direktno protein koji ulazi u naše tijelo te se odmah ponudi imunom sistemu. Ono što je isto tako važno jeste da su ove vakcine, proteinske, relativno sličnije onim tradicionalnim vakcinama na koja smo mi navikli, dakle vakcinama protiv recimo tetanusa i slično - kazao je.

Trobonjača pretpostavlja da će se davati jedna doza i smatra da bi i ta jedna mogla proizvesti dovoljnu količinu antitijela za zaštitu.

- Ako Sanofi predvidi na neki način mogućnost da se istovremeno proizvede jedna šira baterija antitijela, koja neće pokrivati samo nekakav izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo imati i veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva - smatra on. 

No na tome još treba raditi. Virus stalno mutira pa je pitanje koliko bi kompanijama uopće bilo isplativo proizvoditi i plasirati vakcine protiv svakog soja koji se pojavi.

- Ako bi se proizvela vakcina isključivo protiv delta-soja moglo bi se dogoditi da prije nego što vi krenete u primjenu te vakcine i prije nego što ga distribuirate, a za to treba određeno vrijeme, govorimo o milionima, stotinama, milijardama doza, može se jednostavno dogoditi da taj soj nestane i da se pojavi neki drugi soj koji uopće ne reagira na tu vakcinu- pojasnio je Trobonjača, objavio je Dnevnik.hr.